ΕΝΦΙΑ: Πώς να τον εξοφλήσετε έως και σε 24 δόσεις – Οι επιλογές που υπάρχουν για την πληρωμή

ΕΝΦΙΑ

Τέλος χρόνου για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ: Η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να εξοφληθεί έως σήμερα και η αποπληρωμή του θα γίνει σε 10 δόσεις μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023. Δεν έχουν όμως όλοι τις οικονομικές αντοχές να καταβάλλουν ακόμη και αυτές τις 10 δόσεις, με φόντο φυσικά και το «τσουνάμι» ακρίβειας που πλήττει κάθε νοικοκυριό. Όσοι λοιπόν αυτό το διάστημα έχουν στριμωχτεί και δεν το σηκώνει η τσέπη τους έχουν την δυνατότητα να αποπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η διαφορά όμως για εκείνους που θα θελήσουν να πάνε σε διευρυμένο αριθμό δόσεων είναι ότι -εάν εξαιρέσεις την τραπεζική οδό- αυτές είναι έντοκες. Ποιοι είναι οι τρόποι λοιπόν για να εξοφλήσεις τον ΕΝΦΙΑ σε έως και 24 δόσεις;

Η διαδικασία για την αποπληρωμή ΕΝΦΙΑ σε 24 δόσεις

Όσοι αδυνατούν να ακολουθήσουν τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για εξόφληση του φόρου σε 10 δόσεις, έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο που βρίσκεται στο 5%. Για να ενταχθεί κάποιος στην πάγια ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος φορολογούμενος πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:

Η δυνατότητα αυτή –των 24 δόσεων- παρέχεται για ποσά οφειλών ΕΝΦΙΑ υψηλότερα των 330 ευρώ, καθώς η «πάγια ρύθμιση» προβλέπει ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 30 ευρώ, οπότε οι 10 μηνιαίες δόσεις τις οποίες προβλέπει η ήδη ισχύουσα νομοθεσία συμφέρουν περισσότερο όσους έλαβαν εκκαθαριστικά με χρεώσεις φόρου έως και 330 ευρώ.

Οι άλλες λύσεις

Υπάρχει και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες. Η διαδικασία γίνεται μέσω του e-banking και θα πρέπει να γνωρίζετε την «ταυτότητα οφειλής» που βγαίνει αυτόματα με την εκτύπωση του νέου εκκαθαριστικού. Βέβαια εδώ θα πρέπει να τηρείται το χρονοδιάγραμμα καταβολής των δόσεων, προκειμένου αυτές να παραμείνουν άτοκες, καθώς αν μείνει απλήρωτη δόση ενεργοποιείται «τσουχτερό» επιτόκιο.

Να σημειωθεί ότι δεν προβλέπεται έκπτωση για την εφάπαξ πληρωμή όλου του ποσού.

Εκτύπωση ΕΝΦΙΑ 2022 σε 6 βήματα

 

Exit mobile version