Επαγγελματικές σχολές ΔΥΠΑ: Αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για 30 ειδικότητες αιχμής – Οι δικαιούχοι και οι αμοιβές

ΔΥΠΑ

Αρχίζει σήμερα στις 3 μ.μ. η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή μαθητών στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ για το σχολικό έτος 2023-2024 σε 30 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας, βάσει επικαιροποιημένων οδηγών κατάρτισης.

Οκτώ ειδικότητες εξ αυτών έχουν εμπλουτιστεί θεματικά και γνωστικά στο πλαίσιο καλλιέργειας πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας και είναι οι εξής:

Οι δικαιούχοι και οι αμοιβές

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι είναι 15-29 ετών (γεννήθηκαν τα έτη 1994-2008) και είναι κάτοχοι τουλάχιστον απολυτηρίου Γυμνασίου. Η αμοιβή των μαθητών ανέρχεται σε 104,52 ευρώ την εβδομάδα για 2 έτη (τέσσερα εξάμηνα).

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-epaggelmatike-skhole-epas-tou-oaed.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο →Εγγραφή σε Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑ.Σ) της ΔΥΠΑ.

Η ΔΥΠΑ εφαρμόζει από το 1952 το σύστημα της μαθητείας, το οποίο είναι και το μοναδικό δυϊκό σύστημα στη χώρα μας που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στη Σχολή με το πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας (on-the-job-training).

Στόχος είναι να αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις, αλλά και επαγγελματική εμπειρία στην αγορά εργασίας.

Οι μαθητές των ΕΠΑ.Σ το πρωί πραγματοποιούν μαθητεία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα σε θέσεις συναφείς με την ειδικότητά τους, ενώ το απόγευμα παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στη Σχολή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι μαθητές των ΕΠΑ.Σ Μαθητείας της ΔΥΠΑ:

Για το σχολικό έτος 2023-2024, θα λειτουργήσουν οι εξής ειδικότητες:

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/mathitia?tab=epaghghelmatiki-ekpaidefsi-epas-mathitias-dypa&tab2=&tab3=.

 

Exit mobile version