Επίδομα έως και 1000 ευρώ για 80.000 ανέργους: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα υποβολής -Τι πρέπει να γνωρίζετε

άνεργοι

Σήμερα, Τετάρτη, 27 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος  έως και  1000 ευρώ σε 80.000 ανέργους, στο πλαίσιο του προγράμματος  του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την ανάπτυξη των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων.

Κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης που επέλεξε και απέκτησε την Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα που ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, άρα για πρόγραμμα 200 ωρών το επίδομα φτάνει στα 1.000 ευρώ, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο ωφελούμενος απαιτείται να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, για να λάβει το σύνολο του επιδόματος. Ειδικότερα, η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος γίνεται ως εξής:

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα Θεωρητικής Κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας έως 200 ώρες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Α. ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΕΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Τα βασικά βήματα για την υποβολή αίτησης στο νέο πρόγραμμα είναι τα εξής:

Δικαίωμα υποβολής Αίτησης Συμμετοχής για εγγραφή στο Μητρώο

Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής των ανέργων στο έργο γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Αναλυτικά, κάθε ενδιαφερόμενος για να εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελούμενων θα πρέπει:

Υπεύθυνη Δήλωση μέσω gov.gr, στην οποία θα δηλώνει ότι:

α. Δεν παρακολουθεί/ και δεν έχει παρακολουθήσει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο της δράσης 16913 «SUB 2: Οριζόντια Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για στοχευμένες πληθυσμιακές ομάδες».

β. Δεν έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο κατά τα τελευταία 2 έτη πριν από τη δημοσίευση της παρούσας
πρόσκλησης

Μετά την υποβολή της αίτησης και εφόσον πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής, θα συγκροτηθεί με απόφαση Διοικητή της ΔΥΠΑ, το Μητρώο Ωφελούμενων, μέχρι τις 25 Αυγούστου.

Στη συνέχεια οι ωφελούμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων κατάρτισης που εμφανίζεται στον ωφελούμενο σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας κλπ) καθώς και τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα που έχει ο ίδιος δηλώσει.

Οι Πάροχοι Κατάρτισης επαληθεύουν τα δικαιολογητικά των ωφελουμένων και εφόσον οι ωφελούμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, προχωρούν
στην ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης (Training Voucher), μέσω της σύναψης της διμερούς σύμβασης μεταξύ παρόχου και ωφελουμένου.  Εάν ένας ωφελούμενος απορριφθεί από την ένταξη στο πρόγραμμα που δήλωσε, λόγω ελλιπών προσόντων, δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης, για άλλη μία φορά. Εάν απορριφθεί από την ένταξη στο πρόγραμμα που δήλωσε, λόγω μη υλοποίησης του τμήματος κατάρτισης ή λόγω συμπλήρωσης του αριθμού των συμμετεχόντων δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης για όσες φορές συμβεί αυτό.

Η επιλογή των ανέργων και η εγγραφή τους στο Μητρώο Ωφελούμενων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης, εφόσον πληρούνται οι επί μέρους προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης που θα επιλέξουν (όπως ανεργία, εκπαιδευτικό επίπεδο, γνώση ξένης γλώσσας, όπου απαιτείται κλπ) και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί με δια ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 35% του συνόλου των ωρών κάθε προγράμματος και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 35% σύγχρονη και έως 30% ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

 Η ημερήσια διάρκεια της δια ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 6 ώρες. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας έως 200 ωρών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 3 μηνών.

Οι ωφελούμενοι που ολοκλήρωσαν την κατάρτιση υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης. Σε κάθε ωφελούμενο που θα ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις χορηγείται από τον φορέα πιστοποίησης που έχει επιλέξει «Πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων», ενώ σε περίπτωση
αποτυχίας χορηγείται «Βεβαίωση συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης».

Ο ωφελούμενος διαγράφεται από το Μητρώο και η επιταγή κατάρτισης που δικαιούται ακυρώνεται αν το voucher δεν ενεργοποιηθεί εντός της προβλεπόμενης
προθεσμίας, αν ο ωφελούμενος υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο απουσιών, αν δεν πληροί τα κριτήρια συμμετοχής στη δράση και αν διακόψει αναιτιολόγητα την κατάρτιση.

Β.Ο  ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Ο Κατάλογος των Ελληνικών Πανεπιστημίων που παρέχουν τα προγράμματα ανάπτυξης ψηφιακών και «πράσινων» δεξιοτήτων είναι τα εξής:

Γ. ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Δ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΙΣ “ΠΡΑΣΙΝΕΣ “ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

 

Exit mobile version