Quantcast
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιους "κυνηγάει" η Εφορία για την επιστροφή της ενίσχυσης - enikonomia.gr
share

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ποιους “κυνηγάει” η Εφορία για την επιστροφή της ενίσχυσης

δημοσιεύτηκε:

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ βρίσκονται ορισμένες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν ενίσχυση από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Δηλαδή εάν μια επιχείρηση έλαβε ενίσχυση από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά την περίοδο της πανδημίας και μετά έκλεισε, συγχωνεύθηκε ή ο λήπτης απεβίωσε τότε η Εφορία θα ζητήσει από όλους τους συνυπόχρεους να την επιστρέψουν. Αυτό αναφέρει σχετική διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την καθιέρωση συμπληρωματικού φόρου 15% στα κέρδη πολυεθνικών και που προωθήθηκε στη Βουλή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το Δημόσιο δεν θα απωλέσει τα «κουρεμένα» έως και 70% ποσά που καλούνται να επιστρέψουν σε έως και 96 δόσεις οι λήπτες της Επιστρεπτέας. Δηλαδή η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπεται όταν τα γεγονότα καθιστούν αδύνατη την είσπραξη του ποσού από τον δικαιούχο.

Το χρέος 

Το χρέος κληρονομείται σε συνυπόχρεους από τη στιγμή που η οφειλή έχει βεβαιωθεί στην Εφορία, ενώ αν η επιχείρηση εξαγοράστηκε ή συγχωνεύθηκε, τότε το διάδοχο σχήμα φέρει και την ευθύνη της εξόφλησης του επιστρεπτέου τμήματος της ενίσχυσης.

Η διάταξη

Σύμφωνα με τη διάταξη, ο ΑΦΜ φυσικού προσώπου που απεβίωσε αλλά και νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που λύθηκε ή ολοκλήρωσε τις εργασίες της εκκαθάρισης ή διαγράφηκε από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, χρησιμοποιείται:

  • για τη βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού ενίσχυσης υπό μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, που χορηγήθηκε,
  • για τη βεβαίωση του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού της ενίσχυσης,
  • για τη βεβαίωση των νόμιμων τόκων επί των ποσών,
  • των χρηματικών κυρώσεων για τη μη τήρηση των όρων της ενίσχυσης που χορηγήθηκε καθώς και:

-για την είσπραξη του επιστρεπτέου ποσού.

 Για την καταβολή των οφειλών αυτών ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα με το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα που τις οφείλει, τα πρόσωπα με ιδιότητες όπως:

  • εκτελεστικοί πρόεδροι, διευθυντές,
  • γενικοί διευθυντές, διαχειριστές,
  • διευθύνοντες σύμβουλοι,
  • εντεταλμένοι στη διοίκηση και εκκαθαριστές των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, καθώς και τα πρόσωπα που ασκούν εν τοις πράγμασι τη διαχείριση ή διοίκηση νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας.

Πρόκειται ουσιαστικά για τα πρόσωπα τα οποία ευθύνονται και για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, παρακρατούμενου φόρου, κάθε επιρριπτόμενου φόρου, Φ.Π.Α. και του ΕΝ.Φ.Ι.Α., που οφείλονται από αυτά τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον χρόνο βεβαίωσής τους, ως και για τους τόκους, πρόστιμα, προσαυξήσεις και οποιεσδήποτε διοικητικές χρηματικές κυρώσεις επιβάλλονται επ’ αυτών.

Οι διατάξεις  ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και εφεξής για βεβαιώσεις που γίνονται.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.