Έρχονται αυξήσεις στις εισφορές για τα «μπλοκάκια» – Τα νέα ποσά για επαγγελματίες

μπλοκάκια

Και μετά το «ψαλίδι» στις ασφαλιστικές εισφορές –όπως προβλέπει το «μίνι ασφαλιστικό»- έρχονται… και οι αυξήσεις: Κανονικά θα υιοθετηθούν οι αναπροσαρμογές στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που θα κληθούν από την 1η Ιανουαρίου να πληρώσουν περισσότερα χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή η εξέλιξη αφορά σε φυσικά και τα «μπλοκάκια», με εξαίρεση βέβαια όσους παράλληλα είναι μισθωτοί.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Βέβαια ακόμη και οι απασχολούμενοι με «μπλοκάκια» θα πρέπει να διατηρούν τέτοια σύμβαση που τα ποσά τα οποία καταβάλλονται για εισφορές μέσω αυτής, να είναι αρκετά για να καλύπτουν τουλάχιστον την β’ ασφαλιστική κατηγορία.

Γιατί αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για εφαρμογή του νόμου Βρούτση και αναπροσαρμογή των εισφορών των μη μισθωτών από την 1η Ιανουαρίου 2023 είναι ειλημμένη.

Η αύξηση των εισφορών θα είναι ανάλογη του πληθωρισμού και έτσι υπολογίζεται πως οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών θα αυξηθούν κατά 8,8%.

Η αύξηση αυτή θα φανεί στα ειδοποιητήρια που θα αναρτηθούν τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2023, αφού δηλαδή οριστικοποιηθούν οι επίσημες προβλέψεις για τον πληθωρισμό του 2022 και ολοκληρωθεί η εκκαθάριση-πληρωμή των εισφορών του Δεκεμβρίου 2022.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τάσσεται κατά του «παγώματος» των προβλεπόμενων αυξήσεων και οι λόγοι είναι:

Τα νέα ποσά εισφορών για επαγγελματίες

Η αύξηση των εισφορών των μη μισθωτών το 2023 θα φέρει τις ακόλουθες αναπροσαρμογές στις εισφορές:

 

Exit mobile version