Φορολογικές διαφορές: Τελευταία ευκαιρία για να «κλείσουν» υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια

δικαστήρια

δικαστήρια

Έως τις 30 Δεκεμβρίου του 2022 μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ για  να κλείσουν τις εκκρεμείς  φορολογικές υποθέσεις  στα δικαστήρια. Όσοι επιλέξουν να περαιώσουν τις υποθέσεις τους με αυτόν τρόπο θα έχουν “κούρεμα” έως και 75% στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα  αλλά και τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την οφειλή τους σε έως 24 δόσεις.

Αυτό αφορά στις εκκρεμείς υποθέσεις των φορολογουμένων που δεν τέθηκαν προς συζήτηση έως τις 29 Ιουλίου 2022 στο ΣτΕ και στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια αλλά και όσων η αρχική αίτηση απορρίφθηκε από την Επιτροπή για τυπικούς λόγους.

Τα αιτήματα λοιπόν και τις ενστάσεις των φορολογούμενων για πράξεις επιβολής πρόσθετου φόρου ή και προστίμων εξετάζει η ειδική Επιτροπή και αποφασίζει για την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος προτείνοντας στον φορολογούμενο συγκεκριμένο τρόπο διευθέτησης των διαφορών με διαγραφή έως το 75% των προσαυξήσεων και προστίμων και καταβολή του φόρου σε έως 24 δόσεις.

Ωστόσο σημειώνεται ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταβάλει  μέσα σε 5 ημέρες  το 30% του φόρου που οφείλει σε περίπτωση που συμφωνήσει στην εξώδικη επίλυση της διαφοράς και αποδεχθεί την πρόταση της Επιτροπής .

Τι προβλέπει  η ισχύουσα νομοθεσία

Σύμφωνα  με την ισχύουσα νομοθεσία  για την εξώδικη επίλυση των διαφορών των φορολογουμένων με τη φορολογική διοίκηση προβλέπονται τα εξής:

α) Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω παρόδου του χρόνου, εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση είχε δικαίωμα προς καταλογισμό αυτών.

β) Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.

γ) Εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου ή προστίμου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος.

δ) Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης σύμφωνα με όσα έχουν γίνει δεκτά από τη νομολογία του ΣτΕ.

ε) Μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.

 

 

 

.

Exit mobile version