Φορολογικές δηλώσεις 2024: Αυτές είναι οι νέες αλλαγές-Τι θα ισχύει για την προκαταβολή φόρου

δηλώσεις

Το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024 .

Σημειώνεται δε πως  φέτος υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών όπως:

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες 

Α. Τέλος επιτηδεύματος 

Αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν φέτος το μισό τέλος επιτηδεύματος ενώ κάποιοι άλλοι απαλλάσσονται από την καταβολή του.

Υπενθυμίζεται πως το τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών και  των ατομικών επιχειρήσεων διαμορφώνεται φέτος ως εξής:

Β. Τεκμαρτά εισοδήματα

Αλλά αλλαγές θα υπάρξουν και στον τρόπο που θα υπολογίσει η ΑΑΔΕ τα τεκμαρτά εισοδήματα των 700.000 ελεύθερων επαγγελματιών. Δηλαδή τα ποσά των εισοδημάτων αυτών  θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση.

Η ΑΑΔΕ αντλεί τα στοιχεία των παραπάνω από τα myDATA  αλλά την ίδια στιγμή θα μπορούν να γίνουν και διορθώσεις στους κωδικούς του εντύπου Ε3 με τα έσοδα και τα έξοδα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν  να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα από το τεκμήριο, ωστόσο θα πληρώσουν τον φόρο που θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Επίσης όσοι αδικούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης θα μπορούν να αμφισβητήσουν τον φόρο αφού πρώτα υποβάλλουν ένσταση σε σχετική ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Μισθωτοί – συνταξιούχοι

Ο φόρος των πολιτών που έχουν εισοδήματα μόνο από μισθούς και συντάξεις θα προσδιορίζεται με τη φορολογική δήλωση που  θα έχει προσυμπληρωθεί αυτοματοποιημένα με βάση όλα τα στοιχεία που έχει η Φορολογική Διοίκηση και έχει κοινοποιηθεί σε αυτούς. Εάν ο πολίτης δεν αντιταχθεί στο περιεχόμενο της δήλωσης μέχρι την προθεσμία υποβολής της,  τότε αυτή  θα οριστικοποιείται αυτόματα (οίκοθεν προσδιορισμός φόρου).

Για την αυξημένη προκαταβολή του φόρου

Και φέτος θα βεβαιωθεί προκαταβολή φόρου στα φυσικά πρόσωπα που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα έναντι του εισοδήματος του επόμενου φορολογικού έτους. Σημειώνεται δε πως η προκαταβολή φόρου των φυσικών προσώπων υπολογίζεται ως ποσοστό 55% επί του φόρου που προκύπτει από το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ενώ η προκαταβολή φόρου περιορίζεται στο μισό (27,5%) για το πρώτο φορολογικό έτος που αποκτάται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα από φυσικό πρόσωπο.

Οι τρόποι 

Όταν το εισόδημα του επόμενου φορολογικού έτους για το οποίο υπολογίζεται η προκαταβολή υπάρχουν ενδείξεις ότι θα περιορισθεί σημαντικά, τότε υπάρχουν τρόποι για  να αντιμετωπισθεί η αυξημένη προκαταβολή του φόρου.

Μάλιστα σύμφωνα με το άρθρο 70 του ΚΦΕ, για την περίπτωση αυτή ισχύουν τα εξής:

 

Τα στοιχεία λοιπόν που λαμβάνονται υπόψη για τα παραπάνω είναι τα εξής:

 

 

 

 

 

Exit mobile version