Φορολογικές δηλώσεις: Διορθώσεις χωρίς πρόστιμα – Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές

εφορία

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022.

Υπενθυμίζεται πως με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων έως τις 31 Ιουλίου 2023 η διόρθωση των αρχικών δηλώσεων γίνεται χωρίς την επιβολή προστίμου.

Αυτό αφορά στους φορολογούμενους που θέλουν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στις φορολογικές τους δηλώσεις και να επιτύχουν “κούρεμα” στο τελικό ποσό φόρου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνυποβληθούν το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3  που συνοδεύουν το έντυπο Ε1.

Μετά γίνεται η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης με τα νέα στοιχεία του φορολογούμενου και ο φόρος θπροσδιορίζεται  με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα.

Το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα εκδοθεί, θα αναρτηθεί στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην  πλατφόρμα της ΑΑΔΕ” myAADE.gr”  στο οποίο θα αναγράφονται τα αποτελέσματα που αφορούν την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης αλλά και την εκκαθάριση της αρχικής.

Τροποποιητική δήλωση: Πώς υποβάλλεται

Οι φορολογούμενοι για να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία:

Το αποτέλεσμα της τροποποιητικής δήλωσης

Όταν η αρχική δήλωση είναι πιστωτική και η τροποποιητική δήλωση χρεωστική, δημιουργείται ταυτότητα οφειλής για το χρεωστικό ποσό της τροποποιητικής δήλωσης και ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ για το πιστωτικό της αρχικής δήλωσης το οποίο θα εμφανίζεται στην “προσωποποιημένη πληροφόρηση”.
Το πιστωτικό της αρχικής δήλωσης θα εκκαθαρίζεται από τη ΔΟΥ, σύμφωνα με τις οδηγίες της Φορολογικής Διοίκησης και τις σχετικές διαδικασίες ελέγχου, με ημερομηνία συμψηφισμού την ημερομηνία υποβολής της αρχικής δήλωσης (από την οποία προέκυψε).

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις επιβάλλονται τα πρόστιμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

1.Τα ποσά των προστίμων 

Αντιμέτωποι με πρόστιμο από 100 ευρώ  έως και 500 ευρώ  θα βρεθούν οι πολίτες  που θα  υποβάλουν εκπρόθεσμα τη φορολογική τους  δήλωση και μετά υποβάλουν την τροποποιητική. Αναλυτικά σε αυτές τις περιπτώσεις:

2.Πότε δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα

Ωστόσο οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν πρόστιμα όταν υποβάλουν τροποποιητική δήλωση στις παρακάτω περιπτώσεις:

Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που δεν υποβάλλονται τα παραπάνω πρόστιμα, ακόμη και αν οι τροποποιητικές υποβληθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όπως:

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version