Φορολογική ενημερότητα με λίγα κλικ για όσους έχουν ρυθμισμένα χρέη – Τι θα… κερδίζει η Εφορία

ενημερότητα

Η ΑΑΔΕ θα χορηγεί με ένα κλικ φορολογική ενημερότητα σε πολίτες που έχουν ρυθμισμένες οφειλές και που  επιθυμούν να εισπράξουν χρήματα ή να μεταβιβάσουν ακίνητα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να παρακρατηθεί μέρος ή και σύνολο των ρυθμισμένων χρεών τους. Παράλληλα επισημαίνεται πως  για να δώσει η ΑΑΔΕ τη δυνατότητα αυτή θα πάρει το 10%-70% από τα χρήματα που θα εισπράττουν ή από το τίμημα της μεταβίβασης ακινήτου, προκειμένου να «σβήσουν» ή να μειωθούν οι οφειλές τους.

Τα ποσοστά παρακράτησης

Μάλιστα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στην περίπτωση είσπραξης χρημάτων, το ποσοστό παρακράτησης  διαμορφώνεται μεταξύ 10% και 70% και αυτό το ορίζει ο προϊστάμενος  της αρμόδιας για την είσπραξη των οφειλών υπηρεσίας. Αναλυτικά, η κλίμακα ορίζεται ως εξής:

Τα ποσοστά παρακράτησης πρέπει να αντιστοιχούν στην κάλυψη τουλάχιστον 2 δόσεων της τηρούμενης ρύθμισης / ρυθμίσεων που έπονται της ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού εφόσον οι εναπομένουσες δόσεις είναι έως και 12.

Εάν οι εναπομένουσες δόσεις της τηρούμενης ρύθμισης / ρυθμίσεων είναι περισσότερες από 12 το ποσοστό παρακράτησης πρέπει να αντιστοιχεί στην κάλυψη τουλάχιστον 4 δόσεων της τηρούμενης ρύθμισης / ρυθμίσεων που έπονται της ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού.

Στην περίπτωση της περιοδικής  είσπραξης  χρημάτων ισχύει, το ποσοστό παρακράτησης  το οποίο ορίζεται στο 10% επί του εισπραττόμενου ποσού εφόσον το ποσό της ρυθμισμένης οφειλής που υπολείπεται δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Εάν η συνολική εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή είναι άνω των 20.000 ευρώ, τότε το ποσοστό που θα παρακρατείται από τα χρήματα θα πρέπει:

Για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος

Για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος ισχύουν τα εξής:

 

 

 

Exit mobile version