«Φορολογικό διαζύγιο»: Ποια είναι τα ατού και ποια τα μειονεκτήματα – Ολόκληρη η διαδικασία για την αίτηση

φορολογικό διαζύγιο

Διεξόδους αλλά και «παγίδες» κρύβει η διαδικασία για το φορολογικό «διαζύγιο» για όσους το αποφασίσουν να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις ως και τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία: Όσα ζευγάρια επιθυμούν να υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να γνωστοποιήσουν μέσω της ΑΑΔΕ στην φορολογική αρχή την πρόθεση τους να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα που θα δηλώσουν για το φορολογικό έτος 2022, ακόμη και εάν είχαν κάνει ανάλογη αίτηση την περασμένη χρονιά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το «φορολογικό διαζύγιο», πάντως, «κρύβει» πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές, αλλά και μειονεκτήματα.

Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο http://www.aade.gr, στον σύνδεσμο www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis με τους κωδικούς του TAXIS.

Ποια είναι τα «ατού» και τα μειονεκτήματα των χωριστών δηλώσεων

Στην περίπτωση που ένα ζευγάρι επιλέξει να υποβάλλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις τότε θα έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

Αρκετά ωστόσο είναι και τα μειονεκτήματα, καθώς οι φορολογούμενοι χάνουν το δικαίωμα της «μεταφοράς» εισοδήματος από τον έναν στον άλλο σύζυγο για την κάλυψη τεκμηρίων και θα πρέπει να αρκεστούν στο ατομικό τους εισόδημα.

Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που μπορεί να χαθούν επιδόματα τα οποία ορίζουν ως κριτήριο το οικογενειακό και όχι το ατομικό εισόδημα.

Επίσης, στην ατομική επιχείρηση χάνεται το δικαίωμα μεταφοράς της ζημιάς, αν προκύψει διαφορά τεκμηρίων.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για την υποβολή χωριστών φορολογικών δηλώσεων, ενώ όσοι το έκαναν πέρυσι θα πρέπει να υποβάλουν ξανά αίτηση φέτος.  Σε περίπτωση που κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει το σχετικό αίτημα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τότε θα πρέπει να υποβάλουν φέτος κοινή φορολογική δήλωση.

Πού κρύβονται οι «παγίδες» στο «φορολογικό διαζύγιο»

Όπως προαναφέρθηκε οι χωριστές δηλώσεις κρύβουν «παγίδες» και για αυτό οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Σε ποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτική η χωριστή δήλωση

Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Exit mobile version