Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Ο “οδηγός” για επιδότηση έως 904 ευρώ – Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα

θερμοσίφωνας

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως βρίσκεται το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στην αντικατάσταση του παλαιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα  με έναν νέο, σύγχρονης τεχνολογίας, ηλιακό.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο “Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα” το οποίο θα φιλοξενηθεί στην πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr και στο πλαίσιο του οποίου θα δοθεί επιδότηση από 50 έως 60% (από 510 ευρώ έως 904 ευρώ) του κόστους αγοράς και εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα  στους δικαιούχους.

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν για το πρόγραμμα τα εξής:

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις και πώς θα τις υποβάλλετε

Η πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr.για την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος αναμένεται να λειτουργήσει λίγο πριν από το Πάσχα,  συνεπώς ο ενδιαφερόμενος για να συμμετάσχει σε αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει την παρακάτω διαδικασία:

Σημείωση: Διευκρινίζεται κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση. Ωστόσο δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι που έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας που υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ. Επίσης δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση τα νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα  το «Εξοικονομώ 2021» ή το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Υποβολή, αξιολόγηση και έγκριση αιτήσεων χρηματοδότησης

To ποσοστό επιδότησης

Το ποσοστό επιδότησης που θα λάβει ο δικαιούχος του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τη χωρητικότητα της Δεξαμενής Ζεστού Νερού (Boiler) του ηλιακού θερμοσίφωνα που θα πάρει αλλά και από την εισοδηματική κατηγορία του.

Επίσης επισημαίνεται πως:

Σημειώνεται πως για τον υπολογισμό της ανάλωσης της δημόσιας δαπάνης ανά αίτηση, λαμβάνεται υπόψη η το 80% της μέγιστης ονομαστικής αξίας μίας επιταγής για κάθε εισοδηματική κατηγορία (λαμβάνεται υπόψη επιχορήγηση ΦΠΑ = 24%), δηλαδή:

Τα κριτήρια κατάταξης

Η επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει τελικά  μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων όπως:

Η ανακύκλωση

Για να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση του παλαιού θερμοσίφωνα που αντικαθίστανται. Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει:

 

 

Exit mobile version