Λογαριασμοί ρεύματος Μαΐου: Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις κρατικές επιδοτήσεις και ποιες αλλαγές έρχονται

ρεύμα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις των κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος Μαΐου, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα και οι τελικές χρεώσεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Το ισχύον πλαίσιο για τις τιμές ρεύματος αναμένεται να παραταθεί έως το τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται πως ο ισχύων νόμος που προβλέπει πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, επιδότηση στη λιανική και πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής λήγει τον Ιούλιο. Σημειώνεται δε πως η κυβέρνηση ήδη έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες την παράταση έκτακτων μέτρων.

Οι χρεώσεις ανά πάροχο

Yπενθυμίζεται πως οι πάροχοι έχουν ανακοινώσει  τα τιμολόγια ρεύματος μηνός Μαΐου. Αναλυτικά:

1.ΔΕΗ:

2.Volton

3.Protergia:

4.ΖeniΘ:

5.Watt & Volt:

6.NRG:

7.Volterra:

8.Elpedison:

9.ΗΡΩΝ:

10.Watt&Volt Value:

Η χρέωση είναι 13,96 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 14 λεπτά ανά μεγαβατώρα που είναι τον Απρίλιο.

11. Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας MAXI Free:

Η χρέωση είναι 13,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)

Το συμπέρασμα

Από τα παραπάνω προκύπτει πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αλλαγές στα  τιμολόγια ρεύματος  των παρόχων για το μήνα Μάιο σε σχέση με αυτά του Απριλίου.  Επίσης επισημαίνεται πως η τιμή της μεγαβατώρας στα τιμολόγια ρεύματος τον επόμενο μήνα ανέρχεται μεταξύ 130 ευρώ και 210 ευρώ, όταν η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος μέχρι τώρα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 120,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ρεύμα: Έρχεται χαράτσι στους λογαριασμούς

Παρά την αποκλιμάκωση των  χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ενέργειας, οι καταναλωτές θα έρθουν από τον Μάιο  αντιμέτωποι με ένα ακόμα χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος, μέσω της αλλαγής της μεθοδολογίας υπολογισμού των χρεώσεων του δικτύου διανομής  ηλεκτρικής ενέργειας (υπέρ του ΔΕΔΔΗΕ). Δηλαδή αυξάνεται η χρέωση ισχύος στα 4,434 ευρώ/kVa από 0,52 ευρώ/kVa, ενώ η χρέωση ενέργειας μειώνεται σε στο 0,01415 ευρώ από 0,0213 ευρώ/κιλοβατώρα.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως, σε ένα νοικοκυριό  που έχει τριφασική παροχή 25kw με ετήσια κατανάλωση 4.000KW,  η αύξηση στη χρέωση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας(ΔΕΔΔΗΕ) το χρόνο θα  είναι 70%. Στη δε χρέωση των ΥΚΩ για την ίδια κατανάλωση η αύξηση  φτάνει το 146%. Άρα συνολικά το ίδιο νοικοκυριό θα πληρώσει το χρόνο 88% περισσότερα για τις δύο χρεώσεις.

Exit mobile version