Λογαριασμοί ρεύματος: Τα τιμολόγια και οι επιδοτήσεις για τον Ιούνιο – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

ρεύμα

Και τον επόμενο μήνα δηλαδή και τον Ιούνιο θα επιδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος των καταναλωτών, όπως αυτό προκύπτει από τις πρόσφατες ανακοινώσεις που έκαναν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και οι πάροχοι.

Υπενθυμίζεται πως τα ποσά των κρατικών επιδοτήσεων που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  για τον επόμενο μήνα διαμορφώνονται ως εξής:

Ωστόσο δεν θα επιδοτηθούν τον Ιούνιο  οι λογαριασμοί των  βιομηχανιών και των εμπορικών καταναλωτών (όπως εστιατορίων, καταστημάτων, περιπτέρων, κομμωτηρίων, γραφείων, αρτοποιών  κτλ.).

Πόση είναι η κρατική επιδότηση σε λεπτά ανά κιλοβατώρα

Η κρατική επιδότηση σε λεπτά διαμορφώνεται ανάλογα με την κατανάλωση. Αναλυτικά:

Για τον Ιούνιο ισχύει επιδότηση 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα στα οικιακά τιμολόγια, όπως είχε ορίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις αρχές του Μαΐου.

Οι ανακοινώσεις των παρόχων

Τα τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Ιούνιο ανακοίνωσαν οι πάροιχοι. Ενδεικτικά οι χρεώσεις του ρεύματος για τον επόμενο μήνα διαμορφώνονται ως εξής:

Διευκρινίζεται δε πως από τις τιμές αυτές αφαιρείται η κρατική επιδότηση στα τιμολόγια η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί και είναι 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα.

Το συμπέρασμα 

Συμπεραίνεται δε πως οι λογαριασμοί ρεύματος των περισσότερων νοικοκυριών για τον μήνα Ιούνιο θα είναι μειωμένοι, ωστόσο λίγοι είναι οι πάροχοι που αύξησαν οριακά τις χρεώσεις  σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα, ενώ κάποιοι δεν άλλαξαν τις τιμές.

Το εύρος των τελικών χρεώσεων για τον μήνα  Ιούνιο διαμορφώνεται από 0,0840 ευρώ/kWh μέχρι και τα 0,19 ευρώ/kWh. Σε αυτό το εύρος περιλαμβάνονται και  οι τιμές με εκπτώσεις συνέπειας, οι οποίες παρέχονται στους  καταναλωτές με την προϋπόθεση ότι  πληρώνουν εντός προθεσμίας τους λογαριασμούς ρεύματος. Οι περισσότερες τιμές προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται μεταξύ των 0,11 με 0,14 ευρώ/kWh.

Οι προαναφερόμενες χρεώσεις στέλνουν τους λογαριασμούς ρεύματος σχεδόν στα επίπεδα λίγο πριν από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης. Αρκετοί πάροχοι έχουν προχωρήσει και σε έξτρα εκπτώσεις ή προσφορές, πέραν των καθιερωμένων πια εκπτώσεων συνέπειας. Υπάρχουν εταιρείες που παρέχουν κλιμακωτές εκπτώσεις που τους πρώτους μήνες κινούνται υψηλά και μετά  χαμηλώνουν προκειμένου να κερδίσουν νέους πελάτες.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές  θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί:

Υπενθυμίζεται πως η αλλαγή παρόχου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου δεν θα επιβαρύνεται με πρόσθετη οικονομική χρέωση.

 

 

 

 

Exit mobile version