Quantcast
Οικονόμου: Δεν προκύπτει ότι η μείωση στον ΕΦΚ καυσίμων θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη κατανάλωση - enikonomia.gr
share

Οικονόμου: Δεν προκύπτει ότι η μείωση στον ΕΦΚ καυσίμων θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη κατανάλωση

δημοσιεύτηκε:

Τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να μειωθεί έστω και προσωρινά ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα εξήγησε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, δεν προκύπτει από αναλύσεις του οικονομικού επιτελείου, από αναλύσεις υπηρεσιακών παραγόντων ότι οποιαδήποτε μείωση στον ειδικό φόρο θα έδινε εκείνη την αύξηση στην κατανάλωση που θα αναπλήρωνε αυτό το χαμένο έσοδο για το κράτος.

” Αν δει κανείς την αναλογία των φόρων στα καύσιμα που είναι περίπου 1, 10 με 1,15 ο ειδικός φόρος μαζί με τον ΦΠΑ θα αντιληφθεί ότι θα πρέπει να πενταπλασιαστεί, να εξαπλασιαστεί η κατανάλωση προκειμένου να αναπληρωθεί το χαμένο έσοδο” , συμπλήρωσε και τόνισε πως αυτό που ακούγεται ως λογικοφανές , ότι δηλαδή εάν είναι φθηνότερο το καύσιμο θα βάλουν περισσότεροι πολίτες βενζίνη δεν είναι έτσι.

Είναι τέτοια η σχέση των αριθμών σε αναλογία που δεν προκύπτει ότι η μείωση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση για να μην χάσει αυτό το κρίσιμο ποσοστό των εσόδων , ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ποιες παροχές θα κοπούν με την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

Στην συνέχεια αποκάλυψε πως εάν μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα θα περιοριστούν κάποιες παροχές που αφορούν όλους τους πολίτες .

Μπορεί κάποιος να φαντάζεται ότι μειώνοντας έναν φόρο θα πληρώνει κάποια λεπτά λιγότερα στα καύσιμα, τόνισε ωστόσο ανέφερε ότι το κράτος θα πρέπει να αναπληρώσει αυτό το έσοδο που στηρίζει τον κρατικό προϋπολογισμό το οποίο με την σειρά του στηρίζει και άλλου είδους παροχές που αφορούν όλους μας .
Ενδεικτικά ανέφερε ότι με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα η κυβέρνηση πληρώνει μισθούς, έχει τη δυνατότητα να προσλάβει περισσότερους εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς, να θωρακίσει πολύ περισσότερο τη δημόσια τάξη και τη δημόσια ασφάλεια αλλά και να στηρίξει και το κοινωνικό κράτος.

Εάν γίνει μείωση αυτού του φόρου, όλα αυτά θα λείψουν και θα πρέπει να αναζητηθούν από πού; Από καινούργιους φόρους; Από

έναν δανεισμό με ένα δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον με επιτόκια; διερωτήθηκε και παραδέχθηκε ότι ” όντως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Γιατί εκείνος που έχει την ευθύνη της συνέχιση αυτής της ομαλής πορείας ανάπτυξης της χώρας από τη μια και από τη άλλη να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας- οφείλει να τα σταθμίσει όλα με σύνεση, με σωφροσύνη και πάντοτε στοχεύοντας στις αποφάσεις που παίρνει να είναι πολύ αποτελεσματικές κυρίως για εκείνους που έχουν ανάγκη”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.