ΟΠΕΚΑ-ΔΥΠΑ: Ξεκινά η καταβολή επιδομάτων μέσω προπληρωμένης κάρτας-Ποια αφορά

κάρτα

«Αδειάζει η κλεψύδρα» για την ενεργοποίηση του νέου συστήματος καταβολής της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων μέσω προπληρωμένων καρτών.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, μετά τον Ιούνιο θα αρχίσει να μπαίνει το 50% των επιδομάτων, βοηθημάτων και κάθε είδους παροχών και ενισχύσεων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), σε προπληρωμένη κάρτα.

Έτσι, ο κάθε δικαιούχος θα είναι αναγκασμένος να ξοδεύει τουλάχιστον το ήμισυ του ποσού που του αναλογεί, μέσω κάρτας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συμβάλλει στον περιορισμό της χρήσης μετρητών στην αγορά και από την άλλη και σε συνδυασμό με την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, το μέτρο αποκλείει την διοχέτευση των επιδομάτων προς την παραοικονομία.

Τι αλλάζει με την προπληρωμένη κάρτα

Τι θα αλλάξει λοιπόν για τους δικαιούχους επιδομάτων τόσο του ΟΠΕΚΑ, όσο και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), με την υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρακτικής;

Βάσει του σχεδιασμού το 50% του ποσού του κάθε επιδόματος θα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο με προπληρωμένη κάρτα και το άλλο 50% θα έχει την δυνατότητα ο δικαιούχος να το κάνει ανάληψη μετρητών.

Έτσι, αν για παράδειγμα κάποιος που παίρνει επίδομα ανεργίας από ΔΥΠΑ ύψους 479 ευρώ θα μπορεί τα 239,5 ευρώ να τα ξοδέψει μέσω προπληρωμένης κάρτας και το άλλα 239,5 ευρώ μέσω μετρητών.

Είναι ενδεικτικό ότι ο δικαιούχος θα μπορεί να ξοδέψει ολόκληρο το ποσό του επιδόματος μέσω της κάρτας του, όχι όμως όλο το ποσό με μετρητά.

Ποιες δαπάνες θα «φρενάρουν» μέσω της χρήσης κάρτας

Προς τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς υπολογίζεται πως η πληρωμή της πλειονότητας των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ θα γίνεται με προπληρωμένες κάρτες, ενώ σήμερα μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) πληρώνεται από τον ΟΠΕΚΑ μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών μόνο για το μισό ποσό.

Όλα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ πληρώνονται μέσω κατάθεσης σε λογαριασμό του δικαιούχου. Οι αλλαγές που θα γίνουν έχουν ως εξής:

Ποια επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα χορηγούνται με  προπληρωμένη κάρτα

Ποια επιδόματα όμως του ΟΠΕΚΑ αναμένεται θα ενταχθούν σε προπληρωμένη κάρτα;

Ποια επιδόματα της ΔΥΠΑ θα μπουν στο «σύστημα»

Στο νέο σύστημα αναμένεται να ενταχθούν και τα ακόλουθα επιδόματα της ΔΥΠΑ:

 

Exit mobile version