Δεν έχουν δοθεί ακόμη από τον ΟΠΕΚΑ οι αυξήσεις στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του επιδόματος στέγασης, όπως αυτό είχε προαναγγελθεί το 2024 από την κυβέρνηση.
Όπως όλα δείχνουν οι εν λόγω δικαιούχοι των επιδομάτων αναμένεται να λάβουν τα νέα αυξημένα ποσά μετά τον Οκτώβριο του 2025 αφού πρώτα τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση για τη ψηφιοποίηση όλων των παροχών του ΟΠΕΚΑ. Πάντως με την ενεργοποίηση της ρύθμισης αυτής αναμένεται να υπάρξουν νέα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού, ενώ για το επίδομα στέγασης φαίνεται πως θα εισαχθεί κριτήριο για την κινητή περιουσία.
Ωστόσο στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν αναμένεται να γίνουν αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης .Υπενθυμίζεται δε πως σύμφωνα με το σχέδιο νόμου τα νέα κριτήρια για τη χορήγηση των επιδομάτων στέγασης και παιδιού αλλά και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι μεταξύ άλλων καταθέσεις, ακίνητη και κινητή περιουσία.
Τα επιδόματα
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις παρακάτω αυξήσεις στα επιδόματα. Αναλυτικά:
1.Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ)
Το ΕΕΕ θα αυξηθεί κατά 16% και θα διαμορφωθεί στα 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί από 216 ευρώ και 54 ευρώ. Η αύξηση αυτή θα δοθεί με βάση εισοδηματικά όρια και με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα το δηλούμενο ετήσιο εισόδημα του δικαιούχου του ΕΕΕ δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 5.832 ευρώ ανεξάρτητα από τον αριθμό μελών του νοικοκυριού του
Επίσης η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας ενός μονοπρόσωπου νοικοκυριού δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 90.000 ευρώ. Ωστόσο το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
2.Το επίδομα παιδιού
Η δεύτερη και η τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού ενοποιείται σε μία. Με αυτόν τον τρόπο, το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας αυξάνεται στα 45 ευρώ ανά τέκνο από 28 ευρώ ανά τέκνο και σε 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως αξία της ακίνητης περιουσίας μιας οικογένειας με 2 παιδιά δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 210.000 ευρώ και το αυτοκίνητο τα 1.600 κυβικά. Τα νοικοκυριά που:
- ήταν στην τρίτη εισοδηματική κατηγορία θα πάρουν 45 ευρώ τον μήνα για ένα παιδί από 28 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα.
- έχουν 2 παιδιά θα πάρουν 90 ευρώ τον μήνα από 56 ευρώ τον μήνα που λαμβάνουν σήμερα.
- έχουν 3 παιδιά θα λάβουν 180 ευρώ τον μήνα από 112 ευρώ τον μήνα που παίρνουν σήμερα 180 ευρώ,
- που έχουν 4 παιδιά και το εισόδημα τους ανήκει στην τρίτη κλίμακα θα πάρουν 270 ευρώ τον μήνα από 168 ευρώ που παίρνουν σήμερα.
3.Το επίδομα στέγασης
Το επίδομα στέγασης θα αυξηθεί σε 125 ευρώ και 75 ευρώ ανάλογα στην εισοδηματική κλίμακα που ανήκει ο δικαιούχος από 70 ευρώ που είναι σήμερα.
Αυτό θα γίνει πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων ενώ θα υπάρξει και κριτήριο κινητής περιουσίας.
Υπενθυμίζεται πως το επίδομα στέγασης χορηγείται σήμερα σε μονοπρόσωπο νοικοκυριό του οποίου το συνολικό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Ωστόσο το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Ενώ η προσαύξηση:
- για το πρώτο ανήλικο μέλος μιας μονογονεϊκής οικογένειας είναι στα 7.000 ευρώ.
- για κάθε απροστάτευτο τέκνο ενός νοικοκυριού είναι στα 7.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση το ετήσιο συνολικό εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 21.000 ευρώ, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Ενώ τα περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν σήμερα για τους δικαιούχους του ΕΕΕ είναι τα εξής:
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας ενός μονοπρόσωπου νοικοκυριού δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 120.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.
Τα όρια καταθέσεων ενός μονοπρόσωπου νοικοκυριού δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Επίσης επισημαίνεται πως η προσαύξηση:
- για το πρώτο ανήλικο μέλος μιας μονογονεϊκής οικογένειας είναι στα 7.000 ευρώ.
- για κάθε απροστάτευτο τέκνο ενός νοικοκυριού είναι στα 7.000 ευρώ.