Οριστική η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν – Παραδείγματα

εφορία

Και επισήμως τέλος σε έναν βαρύ μνημονιακό φόρο μπαίνει με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή: Την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για όλους –δηλ. και για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους- προβλέπει σχετική τροπολογία που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Για το τρέχον έτος η απαλλαγή από την εισφορά περιορίζεται στις κατηγορίες εκείνες για τις οποίες είχε καταργηθεί προσωρινά ο φόρος το 2021, με άλλα λόγια για ιδιωτικούς υπαλλήλους και επαγγελματίες.  

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης  

Έτσι, με τη νέα χρονιά αυξήσεις αποδοχών … δια της πλαγίας θα δουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, οι οποίες θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος σε αντίθεση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που βεβαιώνεται με τη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους.

Η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 220.000 ευρώ.

Το όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Πόσο είναι όμως το ετήσιο όφελος για υπαλλήλους και συνταξιούχους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης;

Τι αναφέρει η τροπολογία

Η τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο και προβλέπει την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η.1.2023 και εφεξής, ενώ για το έτος 2022 θα ισχύουν οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυσαν και για το έτος 2021.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από την εισφορά αλληλεγγύης απαλλάσσονται εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και όσοι αποκτούν φέτος εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ακίνητα, μερίσματα που θα δηλωθούν με την φορολογική δήλωση του 2023.

Συγκεκριμένα η τροπολογία αναφέρει:

«Άρθρο 1

Διεύρυνση απαλλαγών από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2022 και κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα για το φορολογικό έτος 2023 και εφεξής – Τροποποίηση παρ. 74 άρθρου 72 ν. 4172/2013

Η παρ. 74 του άρθρου 72 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’ 167) τροποποιείται:

α) στο πρώτο εδάφιο ως προς τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των απαλλαγών από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το φορολογικό έτος 2022,

β) με την προσθήκη τρίτου εδαφίου για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η.1.2023 και μετά, και η παρ. 74 διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Για το φορολογικό έτος 2022 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α τα εισοδήματα που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον δημόσιο τομέα και τις συντάξεις. Αν το εισόδημα προσδιορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 34, η απαλλαγή της παρούσας παρέχεται εφόσον για τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν έτυχε εφαρμογής ο εναλλακτικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας σύμφωνα με τα άρθρα 30, 31, 32, 33 και 34. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α καταργείται για όλα τα εισοδήματα του άρθρου αυτού που αποκτώνται από την 1η.1.2023 και εφεξής»

Εξαιρέσεις από το τέλος επιτηδεύματος

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ακόμη η εξαίρεση υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος:

Exit mobile version