Εκτός χορήγησης ορισμένων “κρατικών” επιδομάτων κινδυνεύουν να μείνουν από την 1η Απριλίου 2026 και έπειτα ορισμένοι δικαιούχοι. Αυτό αναμένεται να αφορά μεταξύ άλλων την ετήσια επιστροφή ενοικίων, το επίδομα στέγασης του ΟΠΕΚΑ, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΠΕΚΑ ή την έκπτωση φόρου, γενικότερα οτιδήποτε σχετίζεται με τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων για μισθώσεις.
Για να αποφευχθεί αυτό, οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρώνουν το ενοίκιο τους από την 1η Απριλίου 2026 και μετά μέσω τράπεζας, όπως προβλέπει η νέα ρύθμιση της ΑΑΔΕ. Διευκρινίζεται πως οι πολίτες που θα πληρώνουν από την ημερομηνία αυτή και μετά, το ενοίκιο τους με μετρητά θα αποκλειστούν από κάθε είδους κρατική ενίσχυση που σχετίζεται με μισθώσεις. Το ίδιο μέτρο θα ισχύσει και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράττουν τα ενοίκια «στο χέρι». Σε αυτήν την περίπτωση εν λόγω φορολογούμενοι θα χάσουν την έκπτωση 5% στο εισόδημα από ενοίκια, κάτι που θα σημαίνει πως θα έχουν μεγαλύτερη φορολογία από αυτήν που τους αναλογεί.
Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι ενοικιαστές σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι ενοικιαστές θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:
Μισθωτήρια και δηλώσεις στην ΑΑΔΕ:
Όλα τα νέα ή τροποποιητικά μισθωτήρια και οι αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις μίσθωσης πρέπει να περιλαμβάνουν τον όρο καταβολής μέσω τράπεζας και τον ΙΒΑΝ του εκμισθωτή.
Λογαριασμός ιδιοκτήτη:
Τα μισθώματα πρέπει να κατατίθενται σε λογαριασμό που ανήκει στον εκμισθωτή, όχι σε τρίτο πρόσωπο (π.χ. πληρεξούσιο, συγγενή, εταιρεία διαχείρισης).
Δήλωση ΙΒΑΝ στην ΑΑΔΕ:
Ο εκμισθωτής οφείλει να γνωστοποιήσει ηλεκτρονικά τον τραπεζικό λογαριασμό του στην ΑΑΔΕ.
Κοινός λογαριασμός:
Αν τα μισθώματα κατατίθενται σε κοινό λογαριασμό, το όνομα του εκμισθωτή πρέπει να είναι πρώτο μεταξύ των συνδικαιούχων, για ευκολότερη διασταύρωση.
Συνεκμισθωτές:
Όλοι οι συνεκμισθωτές πρέπει να δηλώσουν τον δικό τους λογαριασμό με πρώτο δικαιούχο το όνομά τους, εκτός αν η υπουργική απόφαση προβλέπει διαφορετικά.
12 μηνιαία μισθώματα:
Οι ιδιοκτήτες πρέπει να ζητούν την καταβολή όλων των 12 μηνιαίων μισθωμάτων εντός του ίδιου οικονομικού έτους, για να διατηρείται η νόμιμη έκπτωση.
Ακατάσχετο όριο:
Το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ δεν ισχύει για τα μισθώματα, εκτός αν ο λογαριασμός είναι «περιοδικής πίστωσης» και έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ. Σε κοινό λογαριασμό, η δήλωση για το ακατάσχετο πρέπει να γίνει από κάθε συνδικαιούχο ξεχωριστά.
Η υποχρεωτική τραπεζική καταβολή των ενοικίων στοχεύει στην πλήρη διαφάνεια των μισθωμάτων και στη συμμόρφωση με τη φορολογική νομοθεσία, ενώ προστατεύει τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές από πρόσθετες επιβαρύνσεις και απώλειες επιδομάτων.
