Ποιοι επιδοτούνται μέχρι και στο 40% των εξόδων τους για ανακαίνιση κατοικίας – Ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες

ανακαίνιση σπιτιού

Ακόμη λίγα βήματα απέμειναν για να εκδοθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση και να «ανοίξει» η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για το πολυαναμενόμενο «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»: Στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις με τα στελέχη της να βάζουν τις τελευταίες πινελιές. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επιτρέψει σε ιδιοκτήτες ακινήτων να εξασφαλίσουν δωρεάν κρατικό χρήμα, με επιδότηση έως και 40% των εξόδων που θα κάνουν για την ανακαίνιση της κατοικίας τους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Για να πάρουν αυτό το ποσό όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι αυτό το ακίνητο να είναι «κενό» και κατόπιν να νοικιάσουν το ανακαινισμένο σπίτι για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα σε νέους. Το «Ανακαινίζω- Ενοικιάζω», σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα υπολογίζεται να βγει στον «αέρα» μέσα στον Φεβρουάριο.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της επιδότησης

Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» επιδοτείται η επισκευή κατοικιών με σκοπό τη διάθεσή τους για εκμίσθωση και στο οποίο συμμετέχουν, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr), ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα (1) ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:

Ποια είναι τα ποσά της επιδότησης

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες.

Η επιδότηση ανέρχεται στο σαράντα τοις εκατό (40%) των πραγματοποιηθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

Οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν την κρατική επιχορήγηση για τις εργασίες ανακαίνισης αφότου αναρτούν ηλεκτρονικά το μισθωτήριο συμβόλαιο διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των αρμόδιων υπουργείων, το ανακαινισμένο σπίτι θα πρέπει είτε να αξιοποιηθεί από τον ιδιοκτήτη για τις στεγαστικές του ανάγκες, είτε να διατεθεί προς ενοικίαση.

Σημείο αναφοράς είναι ότι οι εργασίες και τα υλικά πρέπει έχουν όλα αγοραστεί με κανονικά τιμολόγια, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά.

Επίσης, οι δικαιούχοι πρέπει να καλύπτουν το ίδιο εισοδηματικό όριο με το «Εξοικονομώ», αλλά προβλέπεται επιπλέον επιδότηση ύψους 3.000 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000.

Ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες για την επιδότηση

Ποιες δαπάνες όμως είναι επιλέξιμες για την επιδότηση;

 

Exit mobile version