Πώς μπορούν ασφαλισμένοι να λάβουν σύνταξη με 15ετία – Οι δύο διευκολύνσεις

συντάξεις

Τη δυνατότητα να λάβουν σύνταξη με 15ετία (δηλαδή με 4.500 ημέρες ασφάλισης) έχουν πολλοί ασφαλισμένοι που δεν έχουν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, αφού αυτά μπορούν είτε να εξαγοραστούν έως 6μήνες (150 ένσημα), είτε να υπαχθούν στην προαιρετική ασφάλιση έως 36 μήνες (δηλαδή 3 χρόνια), όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, (4921/2022).

Αναλυτικά:

1. Με καταβολή εισφορών η συμπλήρωση χρόνου ασφάλισης έως 6 μήνες

Αυτό αφορά στους ασφαλισμένους που έχουν 14 έτη και 6 μήνες ασφαλιστικού βίου. Η εν λόγω κατηγορία πολιτών μπορεί να εξαγοράσει έως 6 μήνες (150 ένσημα) για να φτάσει στον θεμελιωτικό χρόνο συνταξιοδότησης των 15 ετών ( ή αλλιώς  να συγκεντρώσει 4.500 ένσημα). Επίσης επισημαίνεται πως η εξαγορά των 150 ενσήμων κοστίζει το 20% του νέου κατώτατου μισθού (713 ευρώ μεικτά) δηλαδή αυτό αντιστοιχεί σε 142,6 ευρώ σε μηνιαία βάση για το διάστημα 6 μηνών και σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη διαμορφώνεται στα 466,35 ευρώ.

Σημειώνεται δε πως ο νόμος αυτός καλύπτει τους ασφαλισμένους των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, πλην του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) που:

Σημείωση: Οι ασφαλισμένοι που πληρούν σωρευτικά όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν εφάπαξ τις εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη που αντιστοιχούν στις αναγνωριζόμενες ημέρες ασφάλισης με βάση το ισχύον κατά την αναγνώριση ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη. Διευκρινίζεται πως αυτό δεν ισχύει για τους  ασφαλισμένους που έχουν αναγνωρίσει πάνω από 5 έτη πλασματικού χρόνου ασφάλισης. Επίσης επισημαίνεται πως η διάταξη αυτή δεν ισχύει για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης με τις διατάξεις του Ν. 612/1977 ή άλλες ειδικές διατάξεις που προβλέπουν τη θεμελίωση με πραγματικό χρόνο ασφάλισης.

2. Η υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση έως 3 έτη

Ο νόμος καλύπτει τους ασφαλισμένους  όλων των Φορέων  Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ και που έχουν ασφαλιστεί για τουλάχιστον 500 ημέρες ασφάλισης  μέσα στην 5ετία πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και χρειάζονται μέχρι 3 έτη ασφάλισης για να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Συνεπώς οι ασφαλισμένοι που πληρούν σωρευτικά όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν να υποβάλουν, μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης και αίτημα για να υπαχθούν στην προαιρετική ασφάλιση ή να τη συνεχίσουν  μέχρι 3 έτη που είναι απαραίτητο προκειμένου να συμπληρώσουν τον ελάχιστο χρόνο που χρειάζεται για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης.

Αυτό ενδείκνυται για τους ασφαλισμένους όλων των Φορέων Κοινωνικής ασφάλισης (μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο  ΟΓΑ) που χρειάζονται περισσότερα από 150 ένσημα ή δεν μπορούν να καταβάλουν άμεσα τις υπολειπόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Αν συντρέχουν όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις για την απονομή σύνταξης, τότε θα εκδοθεί  η προσωρινή πράξη απονομής σύνταξης που περιλαμβάνει:

 

 

Exit mobile version