Πρακτική άσκηση φοιτητών ΑΕΙ – Πώς θα αμείβονται και πώς θα ασφαλίζονται

φοιτητές

Τον τρόπο με τον οποίο θα αμείβονται οι φοιτητές των ΑΕΙ που θα πραγματοποιούν την πρακτική άσκησή τους σε φορείς ιδιωτικού τομέα περιγράφει το άρθρο 69 του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στο εν λόγω άρθρο επισημαίνεται ότι η διενέργεια πρακτικής άσκησης φοιτητών στα προγράμματα σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου θα είναι είτε υποχρεωτική είτε προαιρετική η εκπαιδευτική δραστηριότητα και η αποζημίωση θα δίνεται ανάλογα με τις ώρες που θα απασχολούνται οι σπουδαστές σε φορείς ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή:

Η αποζημίωση δύναται να καταβάλλεται είτε σε μηνιαία βάση είτε με την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας της πρακτικής άσκησης.

Αναλυτικά, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που φέρει τον τίτλο  «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της
ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις»  επισημαίνονται τα εξής:

Πρακτική άσκηση των φοιτητών: Πώς θα γίνεται

ΑΕΟ: Ο ρόλος του Ιδρυματικού  Υπεύθυνου της πρακτικής άσκησης

Με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι. δύναται να ορίζεται ο Ιδρυματικός Υπεύθυνος της πρακτικής άσκησης του Α.Ε.Ι. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος ή του ανά περίπτωση αρμόδιου οργάνου για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) ανά ακαδημαϊκό έτος ορίζονται:

Ο Υπεύθυνος και η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης δύνανται να είναι κοινοί για όλα ή για έναν αριθμό προγραμμάτων σπουδών του ίδιου Τμήματος.

Ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης  των φοιτητών

Με απόφαση της Συγκλήτου εγκρίνεται ο κανονισμός πρακτικής άσκησης, που αποτελεί διακριτό τμήμα του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Α.Ε.Ι. Με τον Κανονισμό καθορίζονται θέματα σχετικά με τον συντονισμό, τη λειτουργία, την οργάνωση, την υλοποίηση, την εποπτεία και την αξιολόγηση της πρακτικής άσκησης ανά πρόγραμμα σπουδών, τον καθορισμό του Ιδρυματικού Υπεύθυνου της πρακτικής άσκησης, τις αρμοδιότητες του Υπεύθυνου Πρακτικής Άσκησης, της Επιτροπής Πρακτικής Άσκησης και των Εποπτών, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ασκούμενων φοιτητών, τη συνεργασία με τους φορείς υποδοχής και τις υποχρεώσεις τους, τη διαδικασία αλλαγής φορέων υποδοχής, το πρότυπο της σύμβασης πρακτικής άσκησης, τη διευκόλυνση των φοιτητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κατά τη διεξαγωγή πρακτικής άσκησης, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα σχετικά με το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης.

Διαβάστε ολόκληρο το νομοσχέδιο για την πρακτική άσκηση των φοιτητών εδώ

 

Exit mobile version