Ψηφιακή εποχή και στον φόρο κληρονομιάς… αλλά όχι για όλους – Ποιες διαδικασίες γίνονται μέσω του myProperty

κληρονομιές

κληρονομιές

Στην ψηφιακή εποχή περνούν πλέον και οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, καθώς θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα myProperty: Από την αρχή του έτους η πλατφόρμα  myProperty της ΑΑΔΕ έχει υποδεχθεί σχεδόν 150.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, με τις περισσότερες να αφορούν αγοραπωλησίες και να ακολουθούν οι γονικές παροχές, ενώ δεν λείπουν και οι δηλώσεις για φόρο κληρονομιάς. Πάντως, αν και σε ηλεκτρονική εποχή κάποιες διαδικασίες πρέπει να γίνουν… χειρόγραφα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Όσοι σπεύσουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τον φόρο κληρονομιάς θα πρέπει να προσέξουν και τα «ψιλά» γράμματα γιατί δεν γίνονται τα πάντα ψηφιακά: Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις οι οποίες απαιτούν ακόμη και σήμερα χειρόγραφες δηλώσεις.

Ποιες είναι οι περιπτώσεις που απαιτούν χειρόγραφες διαδικασίες

Ποιες είναι όμως οι περιπτώσεις που απαιτούνται ακόμα χειρόγραφες διαδικασίες;

δηλώσεις που αφορούν λοιπές περιπτώσεις επιβολής φόρου κληρονομιάς εξακολουθούν να υποβάλλονται σε έντυπη μορφή.

Ενδεικτικά σε έντυπη μορφή υποβάλλονται:

Ακόμα, οι δηλώσεις που βρίσκονται στις Δ.Ο.Υ.: Για όσες δεν έχει εκδοθεί η πράξη προσδιορισμού του φόρου, διεκπεραιώνονται από τις Δ.Ο.Υ. χωρίς να απαιτείται η εκ νέου ηλεκτρονική υποβολή τους. Εφόσον ο υπόχρεος επιθυμεί να τις υποβάλει μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, τότε υποχρεούται να ανακαλέσει τις υποβληθείσες δηλώσεις.

Επίσης, οι φορολογούμενοι οι οποίοι κληρονομούν ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία (χρηματικά ποσά, αυτοκίνητα κ.α.) πρέπει να γνωρίζουν ότι:

 

Exit mobile version