Reuters: 30% πιο ακριβό φέτος το σουβλάκι – Μείωσαν την κατανάλωση οι Έλληνες, τι λένε οι τουρίστες

σουβλάκι

Στις νέες ανατιμήσεις που έχουν γίνει στο πιο “αγαπημένο” φαγητό των Ελλήνων, το σουβλάκι αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η μέση τιμή στο σουβλάκι έχει αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα από τις βασικές μετρήσεις του πληθωρισμού που κυμαίνονται σε υψηλό 28 ετών γύρω στο 10% στην Ελλάδα. Δηλαδή το κόστος για το κλασικό ελληνικό φαγητό με ψητό κρέας τυλιγμένο σε πίτα με σαλάτα και τζατζίκι στην Αθήνα έχει αυξηθεί κατά 30% από το περασμένο καλοκαίρι, καθώς η  μέση τιμή του “σκαρφαλώνει” στα  3,30 ευρώ.

Το κόστος των κύριων συστατικών του γνωστού σνακ -κρέας, λαχανικά και ηλιέλαιο- αυξάνεται απότομα μαζί με τις τιμές της ενέργειας καθώς ο πόλεμος και η πανδημία διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και το κύμα ακρίβειας αποκαλύπτει μερικές από τις κύριες πιέσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Τι λένε ιδιοκτήτες σουβλατζίδικων και καταναλωτές

 Για τις ανατιμήσεις στο σουβλάκια μιλούν οι επιχειρηματίες του κλάδου και καταναλωτές στο Reuters. Αναλυτικά:
 Επιχειρηματίες του κλάδου 
  • “Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έχει επηρεάσει πολύ”, λέει ο 79χρονος ιδιοκτήτης  σουβλατζίδικου στο Μοναστηράκι, Θανάσης Γκόλας. ” Οι Έλληνες πελάτες έχουν μειωθεί σημαντικά”, προσθέτει και σημειώνει ότι έως τώρα το σουβλάκι θεωρούνταν ως το πιο φθηνό σνακ για τους καταναλωτές ωστόσο τώρα  αυτό αρχίζει και γίνεται “είδος πολυτελείας ”  για τους καταναλωτές καθώς οι πολίτες με περιορισμένα budget  σκέφτονται διπλά πριν το αγοράσουν.
  • “Ελπίζω ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα”, λέει  από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης οικογενειακού εστιατορίου της Ακρόπολης, Σπύρος Μπαϊρακτάρης και προσθέτει ότι προσπαθεί να διατηρήσει την τιμή στο σουβλάκι στα επίπεδα κάτω των 3 ευρώ μετά την σημαντική αύξηση που έχει στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Η Ένωση Ψητοπωλείων και Εστιατορίων στην Αθήνα αναφέρει ότι η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% τους τελευταίους 12 μήνες λόγω του ότι η εισαγωγή του ηλιέλαιου από την Ουκρανία έχει αυξηθεί κατά 125% και οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν αυξηθεί πάνω από 100%.
Οι καταναλωτές 
Για τις ανατιμήσεις στο σουβλάκι μιλούν και οι καταναλωτές. Aναλυτικά:
  • “Παλιότερα αγόραζα 2 ή 3 σουβλάκια, ωστόσο σήμερα αγοράζω μόνο ένα διότι αυτό είναι πολύ ακριβό και οι μισθοί αυτή τη στιγμή είναι χαμηλοί”, λέει η 58χρονη καθαρίστρια Μαρίνα Ντότση που αμείβεται με 720 ευρώ μηνιαίως.
  • Ωστόσο δεν έχουν την ίδια άποψη για τις ανατιμήσεις στο σουβλάκι οι τουρίστες της χώρας .” Θα πλήρωνα 10 ευρώ γι’ αυτό το σουβλάκι, είναι νόστιμο” , είπε ο Ντέιβ Ντίσις  από την πολιτεία Τζόρτζια των ΗΠΑ.
Πηγή Πληροφοριών: Reuters 
Exit mobile version