Ρεύμα: Το βράδυ οι ανακοινώσεις για τα τιμολόγια Μαΐου – Όλες οι λεπτομέρειες

ρεύμα

Απόψε θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τους παρόχους για τα τιμολόγια ρεύματος μηνός Μαΐου.

Οι πάροχοι θα ανακοινώσουν τις αρχικές τιμές ρεύματος προ επιδοτήσεων για τον Μάιο οι οποίες αναμένεται να κινούνται στα ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο. Τα αρχικά τιμολόγια αναμένεται να κυμαίνονται από 0,11 ευρώ έως 0,19 ευρώ την κιλοβατώρα όπως είναι δηλαδή και τον τρέχοντα μήνα και αυτό επειδή δεν υπάρχουν διακυμάνσεις στη χονδρική τιμή του ρεύματος  αλλά  λόγω το ότι η τιμή του φυσικού αερίου εξακολουθεί να παραμένει στα ίδια επίπεδα δηλαδή στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ρεύμα: Ποιος είναι ο μέσος όρος της χονδρικής τιμής τον Μάρτιο και τον Απρίλιο

Σημειώνεται δε πως ο  μέσος όρος της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώθηκε στα 122 ευρώ τον Μάρτιο ενώ τον Απρίλιο ανέρχεται στα 124 ευρώ. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι οι καταναλωτές να πληρώνουν κατά μέσο  όρο την τιμή του ρεύματος μεταξύ 0,15 ευρώ και 0, 16 ευρώ τη κιλοβατώρα. Συνεπώς το ποσό επιδότησης στους λογαριασμούς αναμένεται είναι πάλι μικρό δηλαδή στην περιοχή του 1,5 λεπτού την κιλοβατώρα όπως και τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται πως οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν από αυτό τον μήνα τις τιμές ρεύματος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis αλλά και στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ όπου  υπάρχουν όλες οι τιμές των προμηθευτών.

Το αίτημα του ΥΠΕΝ

Αίτημα για την παράταση της ισχύος του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού μέχρι το τέλος του 2023 κατέθεσε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο ζητεί να παραταθεί και το μέτρο αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος. Πάντως η Κομισιόν αναμένεται είναι θετική στο αίτημα του υπουργείου καθώς έχει ήδη εγκρίνει ανάλογη παράταση στο μηχανισμό που εφάρμοσαν η Ισπανία και η Πορτογαλία, το λεγόμενο «Ιβηρικό» μοντέλο, που έληγε τον Μάρτιο.

 

 

 

Exit mobile version