Συντάξεις: Οι δύο τελευταίες πληρωμές για τον Δεκέμβριο και ο “οδηγός” για τις αυξήσεις του 2023 και την προσωπική διαφορά

συντάξεις

Συνεχίζεται η καταβολή κύριων και συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου στους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα αύριο Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των ασφαλισμένων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Και την επομένη, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4,6,8. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων άρχισε  την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

Συντάξεις Ιανουαρίου 2023: Ποιοι πληρώνονται πρώτοι

Από την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 αναμένεται να αρχίσει η καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός  Ιανουαρίου 2023. Την ημέρα αυτήν θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των ασφαλισμένων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Την επομένη, Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022 οι τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, τα εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και δημόσιο θα καταβάλουν τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις στους ασφαλισμένους των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1,3,5,7,9.

Και την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 οι τέως φορείς ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, τα εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ),  ΟΤΕ και το δημόσιο θα πληρώσουν τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις στους ασφαλισμένους των οποίων ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4,6,8.

Αυξήσεις στις συντάξεις από την 1/1/2023: Τι θα ισχύσει

Οριζόντια αύξηση της τάξεως του 7,5% θα δουν από την 1/1/2023 στις συντάξεις οι ασφαλισμένοι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού 2023.

Η αύξηση αυτή θα δοθεί τέλη Ιανουαρίου με τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2023 στους δικαιούχους. Υπενθυμίζεται πως εάν υπάρξει μικρή απόκλιση ως προς το τελικό ποσοστό της αύξησης που δικαιούνται να λάβουν οι συνταξιούχοι, τότε αυτό θα πιστοποιηθεί το φθινόπωρο του 2023 από την ΕΛΣΤΑΤ, με την δημοσιοποίηση των τελικών στοιχείων του πληθωρισμού και του ΑΕΠ για το 2022. Η όποια μικρή απόκλιση προκύψει θα καταβληθεί στους συνταξιούχους στις αρχές του 2024, μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά ποσά.

 Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση έστω και 1 ευρώ στην τσέπη τους

Αύξηση έστω και 1 ευρώ με προσωπική διαφορά θα δουν όσοι:

Το υπουργείο Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέφερε πρόσφατα για τις αυξήσεις των συντάξεων τα εξής: 

Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων και συγκεκριμένα οι 2.499.285 σε σύνολο 2.634.786 (94,6%) θα δουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στο εισόδημά τους. Μάλιστα οι αυξήσεις είναι τέτοιες, που 1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (αρκετοί και ποσά μεγαλύτερα από μια επιπλέον σύνταξη). Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν:

Από το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων από τις αρχές του 2023, που θα είναι 7,75%.

Από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Από την καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλλαν αίτηση πριν τον Μάιο του 2016, με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Αναλυτικά, οι αυξήσεις και το πλήθος των ωφελούμενων επιμερίζονται ως εξής:

Από την ανάλυση των επιμέρους κατηγοριών συνταξιούχων προκύπτουν μονές, διπλές ή και τριπλές αυξήσεις.

Συγκεκριμένα:

Οι παραπάνω κατηγορίες ωφελούμενων επιμερίζονται ως εξής:

Για τους 910.073 συνταξιούχους που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά προκύπτει πως σε ποσοστό 83% θα δουν και αυτοί αυξήσεις στις αποδοχές τους. Συγκεκριμένα:

Συμπερασματικά:

 Συντάξεις: Πόσο θα αυξηθούν -Δείτε αναλυτικά παραδείγματα 

Παραδείγματα αυξήσεων που θα δοθούν από την 1/1/2023 στις συντάξεις παρέθεσε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

Παράδειγμα 1ο με μια αύξηση:

Παράδειγμα 2ο με διπλή αύξηση:

Παράδειγμα 3ο με διπλή αύξηση:

Παράδειγμα 4ο με τριπλή αύξηση:

Παράδειγμα 5ο με διπλή αύξηση:

Παράδειγμα 6ο με αυξήσεις παρά την ύπαρξη σημαντικής προσωπικής διαφοράς:

 

 

 

Exit mobile version