Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Η νέα βίβλος για να άρετε το όχημα σας από την ακινησία - enikonomia.gr

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Η νέα βίβλος για να άρετε το όχημα σας από την ακινησία

τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Σε λειτουργία βρίσκεται ήδη η πύλη myAADE (myaade.gov.gr) για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.

Η υποχρέωση αυτή αφορά ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης που επιθυμούν να άρουν τα οχήματα τους από το καθεστώς της ακινησίας, πληρώνοντας αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας. Ενδεικτικά αναφέρεται πως, εάν κάποιος επιθυμεί να επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για 1 μήνα, τότε θα καταβάλει  το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για 2 μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση της  ΑΑΔΕ  (Α.1059/2025), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν τους μήνες για τους οποίους επιθυμούν να θέσουν το όχημά τους σε κυκλοφορία, πληρώνοντας μόνο τα αντίστοιχα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Η ψηφιακή άρση ακινησίας πραγματοποιείται μέσω της πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Οχήματα > myCAR.
Διευκρινίζεται ότι:

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Επίσης οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα τα εξής:

1.H ψηφιακή ακινησία

Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. οχήματα και μοτοσικλέτες (δίκυκλες ή τρίκυκλες) Ι.Χ., που βρίσκονται «σε κίνηση» και ο
ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στην κατοχή του.

2. Σε ποιες περιπτώσεις η δήλωση της ακινησίας του οχήματός θα πρέπει να γίνεται στη ΔΟΥ/ ΚΕΦΟΔΕ

Όταν πρόκειται για:

Τα στοιχεία κυκλοφορίας φυλάσσονται από τον ιδιοκτήτη/κάτοχο (π.χ.  κληρονόμο) με δική του ευθύνη.

3. Εάν πληρώσει κάποιος αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για 2 μήνες, για ποιους μήνες μπορεί να τεθεί το όχημά μου σε κίνηση;

Ο πολίτης

μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα θέλει, για να κάνει άρση ακινησίας. Περαιτέρω επισημαίνεται ότι τμήμα μηνός (ακόμα και μία μέρα) λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Δηλαδή, αν θέτει κάποιος το όχημά του σε κίνηση στις 25/6/20ΧΧ, τότε έχει το δικαίωμα να το κυκλοφορήσει το υπόλοιπο του Ιουνίου και ολόκληρο τον Ιούλιο (31/7/20ΧΧ). Εννοείται ότι δεν μπορεί να τεθεί όχημα σε κίνηση την 1/12/20ΧΧ για 2 μήνες, αφού υπολείπεται 1 και μόνο μήνας μέχρι το τέλος του έτους.

Για τον λόγο αυτό, αν ζητηθεί η πληρωμή τελών κυκλοφορίας για δύο (2) μήνες, μετά τη 01/04 εκάστου έτους, στο ειδοποιητήριο πληρωμής εμφανίζεται προθεσμία πληρωμής μέχρι 30/11/20ΧΧ για τον λόγο, ότι εάν πληρώσει κάποιος την 1/12/20ΧΧ , τότε θα πρέπει να καταβληθεί μόνο το 1/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας και όχι τα 2/12.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο χρόνος προσωρινής κίνησης του οχήματος υπολογίζεται από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και όχι από την ημερομηνία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

4. Τι γίνεται σε περίπτωση που ιδιοκτήτης αποβιώσει κατά τη θέση του οχήματος σε προσωρινή κίνηση;

Σε περίπτωση κατά την οποία μετά από την άρση ακινησίας με αναλογική καταβολή των τελών κυκλοφορίας ο ιδιοκτήτης αποβιώσει, οι τυχόν συνιδιοκτήτες ή κληρονόμοι του οχήματος υποχρεούνται να θέσουν εκ νέου το όχημα σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της ψηφιακής εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» της ΑΑΔΕ, διαφορετικά η ΑΑΔΕ θέτει το όχημα αυτόματα σε ακινησία στο τελευταίο δηλωθέν σημείο ακινητοποίησης στη λήξη του διαστήματος της
περιόδου κυκλοφορίας.

8. Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης αποβιώσει και έχει θέσει το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, οι κληρονόμοι μπορούν να κάνουν την άρση της ψηφιακής ακινησίας;

Όχι, οι κληρονόμοι θα πρέπει να απευθυνθούν μέσω της ψηφιακής εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στη ΔΟΥ του θανόντος ή στο ΚΕΦΟΔΕ, επισυνάπτοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά περί κληρονομικής διαδοχής του οχήματος.

9.Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, τι επιπτώσεις έχει ο πολίτης;

Τι γίνεται αν πληρώσει κάποιος τέλη κυκλοφορίας για μερικούς μήνες προκειμένου να κάνω προσωρινή άρση ακινησίας και τελικά δεν προχωρήσει στην «Υποβολή αιτήματος» εντός του έτους;

Στην περίπτωση αυτή τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας που έχει πληρώσει ο πολίτης, χωρίς να κάνει άρση ακινησίας, τότε δεν επιστρέφονται.

Exit mobile version