Τέλος χρόνου για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες: Λίγες ώρες έμειναν για την αίτηση – Τα ποσά και οι δικαιούχοι

ηλιακοί θερμοσίφωνες

Άδειασε η κλεψύδρα για όσους ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν εκπτωτικά κουπόνια για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες: Λίγες ώρες απέμειναν καθώς η πλατφόρμα υποδοχής των σχετικών αιτήσεων κλείνει σήμερα στις 15:00. Η υποβολή αιτήσεων του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» -στο πλαίσιο του οποίου χορηγούνται επιδοτήσεις για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους ηλιακούς  και σύγχρονης τεχνολογίας- γίνεται μέσω της πλατφόρμας https://allazothermosifona.gov.gr/

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Βασική προϋπόθεση για να διεκδικήσουν οι ενδιαφερόμενοι ποσά που φτάνουν έως και τα 905 ευρώ, είναι να έχουν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, ο οποίος όμως βρίσκεται σε λειτουργία. Αφού αποφασίσουν να τον δώσουν για ανακύκλωση μπορούν να τον αντικαταστήσουν και να αγοράσουν καινούριο ηλιακό με κρατική χρηματοδότηση. Όσοι κριθούν δικαιούχοι θα λάβουν «διπλή» επιταγή τόσο για την αγορά του ηλιακού όσο και για τις εργασίες εγκατάστασης.

Ποια είναι τα ποσά της ενίσχυσης

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης αφορά στην επιδότηση (1) της δαπάνης αγοράς ενός νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα σε ποσοστό που κυμαίνεται από 50% έως 60% και μέχρι ενός ανώτατου επιτρεπόμενου ποσού επιχορήγησης, που εξαρτάται από τη χωρητικότητα της Δεξαμενής Ζεστού Νερού (Roller) του συγκεκριμένου Ηλιακού Θερμοσίφωνα, καθώς και την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου (βλ. πίνακα Α στη συνέχεια), (2) προαιρετικά, της δαπάνης εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την αντικατάσταση του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με το νέο ηλιακό (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης του Νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα ή απεγκατάστασης του παλαιού Θερμοσίφωνα, αναλώσιμα και εξαρτήματα κ.λπ.), σε ποσοστό που κυμαίνεται από 50% έως 60% και μέχρι ενός ανώτατου επιτρεπόμενου ποσού επιχορήγησης, που εξαρτάται από την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου.

Συγκεκριμένα,

Τα ποσά κυμαίνονται από 510 και φτάνουν έως τα 904 ευρώ.

Ποιοι παίρνουν την επιχορήγηση

Σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος:

Το Πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ» επιχορηγεί νοικοκυριά για την:

Στο πλαίσιο του Προγράμματος επιλέξιμοι προς αντικατάσταση είναι Ηλεκτρικοί Θερμοσίφωνες χωρητικότητας > 40 λίτρων.

Για κάθε νέο ηλιακό θερμοσίφωνα που επιχορηγείται, ο παλαιός θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων και συναφούς εξοπλισμού σε φορέα ανακύκλωσης.

Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα

Δυνητικοί ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην οικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, τον οποίο επιθυμούν να αντικαταστήσουν.

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα Φυσικά Πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί προ της 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Προκειμένου να υποβάλλει αίτηση ένα Φυσικό Πρόσωπο θα πρέπει:

Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

Ποιοι είναι όμως οι περιορισμοί;

Κάθε Φυσικό Πρόσωπο δύναται να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση που αφορά κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, για την οποία συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

Exit mobile version