Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι δεν θα έχουν υποχρέωση καταβολής του—Όλες οι λεπτομέρειες

επιχειρήσεις

επιχειρήσεις

Από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος απαλλάσσονται επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις αλλά υπό προϋποθέσεις.

Αναλυτικά, οι προϋποθέσεις αυτές είναι οι εξής: 

Η κατάργηση του τέλους 

Μέχρι να καταργηθεί οριστικά το τέλος επιτηδεύματος για όλους, οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν κάθε χρόνο να απαλλάσσονται από την καταβολή του όταν αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για ένα τρίμηνο κάθε έτους. Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί ως  μέτρο το 2023 από το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης

Τι ισχύει για τους  καλλιτέχνες 

Οι καλλιτέχνες που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση της πανδημίας πληρώνουν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος κατά 40% για τα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος για τα έτη 2022, 2023 και 2024 όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους από την 1η Ιανουαρίου 2010 και θα προχωρήσουν σε επανέναρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Τέλος επιτηδεύματος: Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία 

Α. Ποιοι το πληρώνουν σήμερα 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι επαγγελματίες, οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος από 600 ευρώ έως και 1000 ευρώ. Αναλυτικά:

Εάν υπάρξει διακοπή της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, τότε το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.

Β. Ποιοι απαλλάσσονται σήμερα 

Ωστόσο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από τη υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος  απαλλάσσονται:

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version