Τέλος επιτηδεύματος: Τα νέα δεδομένα για το μέτρο-Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

τέλος

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως βρίσκεται η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2023.

Αυτό που εξετάζεται μεταξύ άλλων είναι σε πρώτη φάση να μειωθεί το τέλος επιτηδεύματος και μετά να καταργηθεί πλήρως. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω μέτρο εφαρμόστηκε το 2011 και πως καταλογίζεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσεις είχαν το περασμένο έτος κέρδη ή ζημιές.

Η νέα διάταξη

Από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος απαλλάσσονται το 2023 συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων. Αναλυτικά αυτό αφορά:

Επίσης επισημαίνεται από το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος μπορούν να γλιτώσουν και οι μικρές και μικρομεσαίες  επιχειρήσεις αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που προχώρησαν σε νέες προσλήψεις προσωπικού πλήρους απασχόλησης, όπως προβλέπει η νέα διάταξη της κυβέρνησης. Συνεπώς με την εν λόγω διάταξη δεν θα πληρώσουν οι παραπάνω τέλος επιτηδεύματος εάν αυξήσουν κατ’ ελάχιστο για 3/12 το μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης.

Για παράδειγμα δεν θα καταβάλει τέλος επιτηδεύματος το 2023 με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης μια επιχείρηση που πραγματοποίησε έστω και μια πρόσληψη από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και με διάρκεια τουλάχιστον έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα επισημαίνεται πως  δεν θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις των οποίων τα ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι πληρώνουν τα περισσότερα-Δείτε αναλυτικά τα ποσά

Τα ετήσια ποσά που καλούνται να πληρώσουν για το τέλος επιτηδεύματος οι ελεύθεροι επαγγελματίες κυμαίνονται από 400 ευρώ  έως και 1.000 ευρώ.

Εάν όμως γίνει διακοπή της δραστηριότητας  εντός της χρήσης , τότε το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος.

Ως μήνας λογίζεται το χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.

 

Exit mobile version