Θα φορολογούνται με 15% τα εφάπαξ – Τι προβλέπει και τι φέρνει το μίνι ασφαλιστικό

παροχές

Έρχεται φόρος κοντά στο 15% σε εφάπαξ παροχές από τα Επαγγελματικά Ταμεία, όπως θα προβλέπει μια από τις βασικές διατάξεις του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί προς έγκριση εντός των επόμενων ημερών σε συνεδρίαση συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε να δοθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση.

Ωστόσο την ίδια ώρα η ίδια διάταξη θα προβλέπει σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” χαμηλότερη  φορολόγηση των εφάπαξ  παροχών από τα  Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης στην περίπτωση καταβολής σύνταξης. Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας  πολυεργοδοτικών Ταμείων  Επαγγελματικής Ασφάλισης.  Επίσης το ίδιο νομοσχέδιο θα έχει και διατάξεις που αφορούν το νέο μοντέλο απασχόλησης συνταξιούχων, την επιτάχυνση απονομής των επικουρικών συντάξεων καθώς και τη συντάξεων και τη δυνατότητα  λήψης  σύνταξης με χρέη.

Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Εισάγεται νέο μοντέλο απασχόλησης συνταξιούχων με τις παρακάτω παραμέτρους:

Παρακράτηση

Στην παρακράτηση θα τεθεί ανώτατο  όριο στο ποσό που θα καταβάλει κάθε απασχολούμενος συνταξιούχος στο σύστημα, το οποίο δεν θα ξεπερνά το 12 πλάσιο της μηνιαίας  εθνικής σύνταξης  (413 ευρώ) δηλαδή 4.965 ευρώ .Το νέο καθεστώς παρακράτησης θα τεθεί σε εφαρμογή  με την έλευση του 2024 με την ενεργοποίηση  ειδικής  πλατφόρμας και θα αφορά  το σύνολο των συνταξιούχων ενώ θα δοθεί η δυνατότητα  να εργαστούν και οι συνταξιούχοι αναπηρίας κάτι που μέχρι σήμερα δεν προβλέπεται. Σύμφωνα με την τελική διάταξη θα ισχύσουν τα εξής:

Τα παραδείγματα

Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ παρουσιάζει  παρακάτω παραδείγματα με τις αλλαγές που θα γίνουν στους εργαζόμενους  συνταξιούχους:

Πρώτο παράδειγμα: Συνταξιούχος που εργάζεται ως μισθωτός

Α. Σημερινό καθεστώς 

Β. Νέο καθεστώς 

Σημείωση: Διαφορά που διαμορφώνεται σε 170 ευρώ το μήνα / 2.040 ευρώ το έτος

Δεύτερο παράδειγμα: Συνταξιούχος που εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας 

Α. Σημερινό καθεστώς 

Β. Νέο καθεστώς 

Σημείωση: Διαφορά που διαμορφώνεται σε -185 ευρώ το μήνα / 2.200 ευρώ το έτος

 

 

 

 

Exit mobile version