Μπαράζ συναντήσεων αύριο του Αποστόλου με εκπροσώπους αγροτικών κινήσεων

Με εκπροσώπους αγροτικών κινήσεων από όλη την Ελλάδα θα συναντηθεί αύριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα νέα δεδομένα που φέρνει για τον αγροτικό τομέα η συμφωνία με τους δανειστές και η διατύπωση ρεαλιστικών προτάσεων για άμβλυνση των συνεπειών που θα έχουν οι αγρότες. Τα αποτελέσματα των επαφών αυτών θα είναι μάλλον καθοριστικά για τη στάση που θα τηρήσει ο αγροτικός κόσμος , εάν δηλαδή θα προχωρήσει και σε τι μορφές κινητοποιήσεων.

Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει κατά τη συζήτηση με τους εταίρους για τις επιπτώσεις και την άμβλυνσή τους, έχοντας ως αιχμές δύο εργαλεία. Αυτά είναι, ο πραγματικός προσδιορισμός του αγροτικού εισοδήματος μέσα από την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων, εκτός των μικρών (όπως θα οριοτεθούν) παραγωγών και ο επανακαθορισμός της έννοιας του επαγγέλματος του αγρότη, στοχεύοντας στη διαφορετική και στη διαφοροποιημένη φορολογική μεταχείρισή του.

Η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι ότι από τη διαδικασία αυτή θα προκύψει ουσιαστικό όφελος τόσο για τον αγρότη από το συμψηφισμό του ΦΠΑ εισροών – εκροών, όσο και για το δημόσιο από την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Επίσης, στη συζήτηση με τους εταίρους θα κατατεθούν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, των οποίων η βασική φιλοσοφία είναι τα φορολογικά βάρη να κατανεμηθούν δίκαια, σύμφωνα με την πραγματική φοροδοτική δυνατότητα των φορολογουμένων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους μικρομεσαίους αγρότες. 

Exit mobile version