Νέοι Αγρότες: Αυξάνεται ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος – Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις

αγρότες

Στα 590 εκατ. ευρώ αυξάνεται ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Νέοι Αγρότες» . Το πρόγραμμα στοχεύει στην προσέλκυση και διατήρηση στον τομέα νέων σε ηλικία γεωργών, στη διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές καθώς και στην προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία. Μάλιστα το  υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην προδημοσίευση της 1ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας».

Οι προϋποθέσεις, η χρηματική ενίσχυση και οι δεσμεύσεις των δικαιούχων

Προϋποθέσεις:

Το ποσό στήριξης σε δικαιούχους ξεκινά από τις 30.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τις 42.500 ευρώ.

Συγκεκριμένα παρέχεται βασικό ποσό στήριξης ύψους 30.000 ευρώ επί του οποίου υπολογίζονται οι πιο κάτω προσαυξήσεις:

α) 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά με πληθυσμό έως και 3.100 κατοίκους) και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη η ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021) ή συνδυασμός αυτών των κατηγοριών περιοχών.

β) 10.000 ευρώ, εφόσον η βασική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική.

Η οικονομική στήριξη καταβάλλεται στους δικαιούχους σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση, που αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής στήριξης, καταβάλλεται με την ένταξη του νέου γεωργού στο μέτρο. Το υπολειπόμενο 30% καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου.

Οι κυριότερες δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι δικαιούχοι είναι οι εξής:

Η δήλωση Αυγενάκη

Σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε ότι «το πρόγραμμα δείχνει το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για στήριξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και για την ηλικιακή ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού στον τομέα της αγροδιατροφής» προσθέτοντας «στόχος μας είναι να στηρίξουμε εκείνους που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν στην παραγωγή και όχι εκείνους που ευκαιριακά επιδιώκουν να λάβουν ένα βοήθημα. Σε αυτό αποσκοπούν άλλωστε τα κριτήρια και προϋποθέσεις που έχουν υιοθετηθεί για ένταξη στο πρόγραμμα».

 

 

Exit mobile version