Quantcast
Κλείσιμο της αξιολόγησης, μάχες για χρέος και δόση - enikonomia.gr
share

Κλείσιμο της αξιολόγησης, μάχες για χρέος και δόση

δημοσιεύτηκε:

Με το κλείσιμο της αξιολόγησης που αναμένεται να επικυρωθεί στο σημερινό Eurogroup και χωρίς τελική συμφωνία για το χρέος θα ξεκινήσει μια νέα περιπέτεια την δόση των 7 δισ. ευρώ η οποία έχει συμφωνηθεί να δοθεί στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας.

Χωρίς την τελική συμφωνία για το χρέος και την συμφωνία για την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα Γερμανία και Ολλανδία έχουν προειδοποιήσει από την αρχή του χρόνου ότι δεν μπορούν να εγκρίνουν στα κοινοβούλια τους νέα δόση για την Ελλάδα.

Το θέμα περιπλέκει και η έκθεση συμμόρφωσης (Compiance Report) για τα 140 προαπαιτούμενα της δόσης που θα είναι μεν θετική για την Ελλάδα μετά την ψήφιση των μέτρων την περασμένη Πέμπτη αλλά μάλλον δεν θα είναι πλήρης.

Είναι σαφές ότι αν η Ελλάδα δεν έχει πετύχει πλήρη υλοποίηση του συνόλου των προαπαιτούμενα τότε δικαιολογείται η μερική εκταμίευση της δόσης μέχρι και η έκθεση συμμόρφωσης να ολοκληρωθεί.

Στελέχη του ESM διαβεβαίωναν ότι η Ελλάδα δεν θα θα μείνει ακάλυπτη απέναντι στις υποχρεώσεις χρέους που θα έχει τον ερχόμενο Ιούλιο οι οποίες φτάνουν τα 7,4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν για μια λύση της καταβολής δόσης … σε δόσεις. Τούτο διότι κάτι τέτοιο θα επαναλάμβανε το προηγούμενο της πρώτης αξιολόγησης όταν η Ελλάδα είχε μεν συμφωνία στις 25 Μαΐου του 2016 αλλά χρειάστηκε να ψηφίσει άλλα δύο πακέτο προαπαιτούμενων πριν πάρει την δόση των 7,4 δις τον περασμένο Ιούλιο.

Μια καταβολή των 7 δισ. ευρώ που έχουν αποφασιστεί για την δεύτερη αξιολόγηση σε δόσεις με νέα ενδιάμεσα προαπαιτούμενα από υπο-δόση σε υπο-δόση θα έδινε στις αγορές σήμα ότι η Ελλάδα ζεί άλλη μια φορά ένα θρίλερ για να καλύψει τις υποχρεώσεις σε χρέος αποτρέποντας κάθε προσπάθεια για την δοκιμαστική έκδοση ομολόγου τους επόμενους μήνες.

Αν παρόλα αυτά γίνει κάτι τέτοιο θεωρείται βέβαιο ότι η δόση θα πρέπει να εγκριθεί στο σύνολο της από σήμερα θα πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια Κάτι τέτοιο θα εκκινήσει μια διαδικασία τεσσάρων με πέντε εβδομάδων Αυτό από μόνο του θα σήμαινε μια νέα μάχη με το χρόνο για την πληρωμή της κάθε υποχρέωσης.

Με βάση το ημερολόγιο πληρωμών του ΟΔΔΗΧ από τις συνολικές υποχρεώσεις των 7,4 δις ευρώ για τον Ιούλιο η πρώτη μεγάλη πληρωμή του Ιουλίου έρχεται στις 17 του μήνα και αφορά την αποπληρωμή που τριετούς ομολόγου ύψους 2,2 δισ. που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο το 2014 σε μια από τις πρώτες προσπάθειες εξόδου στις αγορές εν μέσω των μνημονίων.

– Στις 18 Ιουλίου, λήγει δόση ύψους 289,8 εκατ. ευρώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

– Στις 20 Ιουλίου, εκπνέει η προθεσμία για την αποπληρωμή ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ.

– Μέχρι και το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρωθούν και τόκοι ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.