«Κατηγορώ» κατά των Βρυξελλών για τα προγράμματα διάσωσης των χωρών

Ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χειρίστηκε τις διασώσεις των χωρών που επλήγησαν από την οικονομική κρίση ήταν σε γενικές γραμμές «αδύναμος» και ασυνεπής, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι ελεγκτές ανέλυσαν τον χειρισμό των προγραμμάτων διάσωσης σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Λετονία και Ρουμανία που έχουν ολοκληρωθεί και όχι αυτών σε Ελλάδα και Κύπρο που βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία υλοποίησης.

Παρότι διαπίστωσαν ότι τα προγράμματα έφθασαν τους δημοσιονομικούς στόχους, εντόπισαν αρκετά παραδείγματα σε διάφορες χώρες όπου «δεν υπήρξε η ίδια αντιμετώπιση σε συγκρίσιμες καταστάσεις».

«Σε ορισμένα προγράμματα, οι όροι για παροχή βοήθειας ήταν λιγότερο αυστηροί, κάτι που έκανε ευκολότερη την συμμόρφωση…ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν δεν ήταν πάντα σε αναλογία με τα προβλήματα ή ακολουθούσαν τελείως διαφορετικά μονοπάτια».

Οι ελεγκτές εντόπισαν επίσης «αδύναμη επίβλεψη» των προγραμμάτων και «παραλείψεις στην έγγραφη τεκμηρίωση» εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Κομισιόν χρησιμοποίησε ένα υπάρχον και μάλλον δυσκίνητο εργαλείο πρόβλεψης, ενώ ακόμη και στα πιο πρόσφατα προγράμματα, έλειπαν ορισμένα βασικά έγγραφα» αναφέρει η έκθεση των ελεγκτών.

 

πηγή: Reuters

Exit mobile version