Der Spiegel: Αδικαιολόγητες οι απαιτήσεις των Ελλήνων για αποζημιώσεις

Συνέντευξη του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, Frank Schorkopf, φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», με αφορμή τις νέες προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο κ. Schorkopf σημειώνει πως οι ελληνικές επιδιώξεις δεν ευσταθούν νομικά, ενώ θεωρεί πως δεν πληρούνται οι απαραίτητες οικονομικές, πολιτικές και ηθικές προϋποθέσεις. Ειδικότερα, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία έχει προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες μεταοφορών στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες».

Το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού αναφέρει, επίσης: «Στη Συμφωνία του Λονδίνου το 1953 είχε αναβληθεί η καταβολή επανορθώσεων για να μπορέσει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία να ορθοποδήσει οικονομικά.  Από αυτό στην πορεία της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ωφελήθηκαν δικαίως άλλα κράτη και ειδικά για την Ελλάδα».

Σε αυτό, ο Frank Schorkopf προσθέτει: «Ήταν σαν ένα είδος επιχειρηματικού ιδρύματος, στο οποίο η Γερμανία νομιμοποιήθηκε μέσω της μεταφοράς πλούτου και ευθύνης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο. Επρόκειτο για μία έξυπνη και με σύγχρονα μέσα επίλυση του ζητήματος των αποζημιώσεων». 

Exit mobile version