Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
«Για να διατηρηθεί το κοινοτικό κεκτημένο του Σένγκεν, είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει επανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών Συνόρων». (For the Schengen acquis to be preserved it is indispensable to regain control over the external borders).
Αυτή τη φράση θα περιέχει το αγγλικό προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων που κοινοτικός διπλωμάτης έδειξε στο Kυπριακό πρακτορείο και με αυτή τη δέσμευση η Σύνοδος των 28 ηγετών της Ε.Ε. θα αναθέτει στα αρμόδια όργανα την επίσπευση των συζητήσεων με στόχο την εξεύρεση λύσεων για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν, ξεκινώντας με την πρόταση της Κομισιόν ως βάση.
Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Ελέγξτε τις προσφυγικές ροές
Οι «28» αναμένεται να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για το πώς θα επιταχυνθεί η εφαρμογή προηγούμενων αποφάσεων σε σχέση με την υποδοχή και την φιλοξενία προσφύγων, την δακτυλοσκόπηση, καταγραφή και επιστροφή, όσων δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, στις χώρες προέλευσης.
«Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες, η προτεραιότητα είναι να ανακτήσουμε τον έλεγχο στα Σύνορα», όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος κοινοτικός διπλωμάτης.
Αυτήν την ώρα η συνάντηση των «8» για το προσφυγικό
Την ίδια ώρα, στην Αυστριακή Αντιπροσωπία συναντώνται οι 8 ηγέτες (από Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Σλοβενία) με τον Τούρκο πρωθυπουργό, προς τον οποίο δεν θα δοθούν υποσχέσεις μετεγκατάστασης προσφύγων από το έδαφος της γειτονικής μας χώρας, παρά μόνο διμερώς.
Οι «8» περιμένουν κατ’ αρχήν να ακούσουν από τον Α. Νταβούτογλου με ποιο τρόπο σχεδιάζει η κυβέρνησή του να επιταχύνει την εφαρμογή του σχεδίου δράσης που συμφώνησαν οι δύο πλευρές πριν από δύο εβδομάδες.
Κρίσιμες συναντήσεις σε Βρυξέλλες και Αθήνα για προσφυγικό, εθνικά
«Ένα δύσκολο Συμβούλιο, στο τέλος μιας δραματικής χρονίας», με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτήρισε το διακύβευμα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Πρέπει να βρούμε λύσεις και να βελτιώσουμε την κατάσταση στο προσφυγικό, πρέπει να πάρουμε πίσω την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημείωσε ο Μάρτιν Σούλτς.
«Αν η Ιορδανία μπορεί να δέχεται πρόσφυγες, μπορούμε και εμείς», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «507.000 πρόσφυγες μπορούν να κατανεμηθούν στην ΕΕ χωρίς πρόβλημα», αν όπως είπε τα κράτη μέλη αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί.
Ο ίδιος είπε, μάλιστα, ότι τα κράτη μέλη που δέχονται το μεγαλύτερο τμήμα των κοινοτικών κονδυλίων δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη της μετεγκατάστασης στο έδαφός τους, τόσων προσφύγων όσων τους αναλογεί.
Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής
Ο Γερμανός πολιτικός μίλησε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, από κοινού με τον πρόεδρος της Κομισιόν στην καθιερωμένη τους συνάντηση πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής.
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ από την πλευρά του χαρακτήρισε την συνεργασία που έχει με το Κοινοβούλιο, την καλύτερη των τελευταίων 30 ετών, τόνισε ότι και ό ίδιος και το ΕΚ πιστεύει ότι θα έχουμε σήμερα μια επί της αρχής συμφωνία, για τη γενική κατεύθυνση του μελλοντικού συλλογικού διαμερισμού της ευθύνης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν και πως «οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν αργότερα».
Ο επικεφαλής της Επιτροπής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ελεύθερη διακίνηση προσώπων λέγοντας ότι «αν αποτύχουμε τα σύνορα θα κλείσουν» και πως «είναι ήδη τεράστια η απογοήτευση των 80.000 εργαζομένων που διέρχονται τα Σύνορα Γαλλίας – Λουξεμβούργου σε 4 ώρες στα σύνορα, δεν μπορεί να γίνεται έτσι, οι πολίτες δεν μπορούν να το ανεχθούν».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι «κάναμε προτάσεις» και πως «δεν είμαι θαυμαστής της επιτροπολογίας, αλλά πρέπει να μπορούμε να παίρνουμε κρίσιμες αποφάσεις γρήγορα», εξηγώντας το πως κατά την πρότασή της Κομισιόν θα επιχειρεί η μελλοντική συνοριοφυλακή της ΕΕ.
Ερωτηθείς σχετικά με την συνάντηση των προθύμων στην Αυστριακή Αντιπροσωπεία με την Τουρκία, εξήγησε ότι «αυτό δεν συνιστά διαίρεση», αλλά πρόθεση όσων μπορούν να επιταχύνουν τις προτάσεις της Κομισιόν.