Quantcast
Grivalia: Το πρώτο κτίριο γραφείων στην Ελλάδα με πιστοποίηση LEED PLATINUM - enikonomia.gr
share

Grivalia: Το πρώτο κτίριο γραφείων στην Ελλάδα με πιστοποίηση LEED PLATINUM

δημοσιεύτηκε:

Την υψηλότερη βαθμολογία πιστοποίησης LEED Platinum απέσπασε η Grivalia για το κτίριο επί των οδών Θεσσαλονίκης, Τεώ & 25ης Μαρτίου στον Ταύρο, όντας το πρώτο κτίριο γραφείων στην Ελλάδα το οποίο λαμβάνει την ύψιστη αυτή διάκριση. Το κτίριο πιστοποιήθηκε κατά LEED for Existing Buildings: Operations & Maintenance, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του συστήματος LEED for Operations and Maintenance, η οποία προβλέπει μια σειρά επεμβάσεων και παρακολούθησης της αποτελεσματικότητάς τους.

Για την επίτευξη της συγκεκριμένης πιστοποίησης, στο κτίριο του Ταύρου πραγματοποιήθηκαν βελτιώσεις των εγκαταστάσεων άρδευσης, συλλογή των όμβριων υδάτων και χρησιμοποίησή τους για άρδευση, περιορισμός του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας μέσω εφαρμογής ανακλαστικών υλικών στο δώμα, περιορισμός της φωτορύπανσης από τον εξωτερικό φωτισμό, βελτιστοποίηση της λειτουργίας των Η/Μ συστημάτων κλιματισμού & αερισμού του κτιρίου, εγκατάσταση μετρητών καταναλώσεων ενέργειας και νερού και προμήθεια πιστοποιητικών Green-e certificates για την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε, ίσης με την καταναλισκόμενη ετήσια ενέργεια του κτιρίου.

Η συμμετοχή του μισθωτή ήταν καθοριστική καθώς έγινε θέσπιση και εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών και διαδικασιών σε επίπεδο κτιρίου, για την ολιστική αντιμετώπιση της αειφορίας (διαχείριση απορριμμάτων, προμήθεια οικολογικών προϊόντων καθαρισμού, διαχείριση περιβάλλοντος χώρου, κ.α.)

Τα οφέλη που προκύπτουν από τις παραπάνω βελτιώσεις αφορούν στην εξοικονόμηση καταναλώσεων ενέργειας και νερού, στις βελτιωμένες συνθήκες θερμικής άνεσης και ποιότητας εσωτερικού αέρα και στη σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κτιρίου.

Το πρότυπο περιβαλλοντικής βαθμονόμησης LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) είναι το πλέον αναγνωρισμένο διεθνώς σύστημα πιστοποίησης της λειτουργίας κτιρίων που αναπτύχθηκε από το Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων των Η.Π.Α. (U.S. Green Building Council). Το σύστημα πιστοποιεί ότι η λειτουργία ενός κτιρίου γίνεται με σεβασμό στις αρχές της αειφόρου δόμησης οι οποίες μεταξύ άλλων αποσκοπούν στη βέλτιστη ενεργειακή και περιβαλλοντική συμπεριφορά του κτιρίου. 

Το πιστοποιημένο κατά LEED PLATINUM ακίνητο της GRIVALIA, είναι ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Ταύρου και αποτελείται από δυο κτίρια, συνολικού εμβαδού 24.314τ.μ. Είναι πλήρως μισθωμένο στoν Όμιλο Eurobank, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική στην επίτευξη αυτού του πολύ υψηλού στόχου. 

Η GRIVALIA εντός του 2016 σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει την αναβάθμιση και πιστοποίηση 3 ακόμα κτιρίων του χαρτοφυλακίου της.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.