Handelsblatt: Σαθρός συμβιβασμός

Για «σαθρό συμβιβασμό» κάνει λόγο σε σχόλιό της η Handelsblatt, σημειώνοντας ότι η διαμάχη μεταξύ Β. Σόιμπλε και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους απλώς αναβλήθηκε, με τις δυο πλευρές να εξαγοράζουν χρόνο. «Για να γίνει αυτό επιστρατεύθηκε το εξής τέχνασμα: η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συναίνεσε σε ένα είδος προληπτικής απόφασης. Το ΔΝΤ θα αποφασίσει μεν ένα πρόγραμμα βοήθειας, αλλά με έναν σημαντικό αστερίσκο: το Ταμείο θα εκταμιεύσει χρήματα όταν αποφασισθεί η ελάφρυνση χρέους. Ακόμη και τότε όμως θα συμμετέχει με ένα σχετικά μικρό ποσό για ελληνικά δεδομένα.

Η διαμάχη για το χρέος παραμένει άλυτη. Το εάν λυθεί ποτέ και εάν το Ταμείο εμβάσει όντως χρήματα παραμένει τελείως ανοιχτό. Για τον Σόιμπλε όμως φτάνει η δέσμευση αυτή. Τώρα θέλει να ζητήσει από την επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής να εγκρίνει τη δόση των 8,5 δις ευρώ. Έχει η συμμετοχή του ΔΝΤ τη μορφή που ήθελαν οι γερμανοί βουλευτές; Μάλλον όχι.

Παρά ταύτα ο συμβιβασμός αναμένεται να λάβει τις ευλογίες της Κ.Ο. της CDU/CSU. Με δεδομένα τα υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις κανείς στη χριστιανική ένωση δεν θέλει να βάλει προσκόμματα στον προεκλογικό αγώνα με μια νέα συζήτηση για την Ελλάδα. Η διαμάχη για το χρέος κάνει διάλειμμα. Μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Τότε ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας».


Exit mobile version