Huether: Όχι άλλες ανακουφίσεις για την Ελλάδα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Νeue Osnabruecker Zeitung, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας, Michael Huether, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου: «Τα προβλήματα στη Νότια Ευρώπη είναι τόσο μεγάλα, που δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει η νομισματική πολιτική. Το επιχείρημα των λανθασμένων κινήτρων για τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το βρίσκω υπερβολικό».

Σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, υπογράμμισε: «Οι πιστώτριες χώρες πρέπει να κάνουν σαφές στους Έλληνες πως δεν υπάρχει πλέον χώρος. Η Ελλάδα πληρώνει σήμερα για το χρέος της με επιτόκιο 2,4% λόγω της επιδότησης των χορηγών της. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να προσφερθούν άλλες ανακουφίσεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο κίνδυνος ενός φαινομένου ντόμινο δεν υπάρχει πλέον».

Για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων σημείωσε: «H αγορά των κρατικών ομολόγων είναι η τελευταία δυνατότητα για την ΕΚΤ, η οποία έχει εξαντλήσει την πολιτική των επιτοκίων. Ο Ντράγκι εξετάζει τώρα ένα μοντέλο με το οποίο οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μόνο τα ομόλογα της ίδιας τους της χώρας θα πρέπει να αγοράζουν. Είναι αυτή πειστική προσέγγιση; Όχι, γιατί η νομισματική πολιτική είναι ευρωπαϊκή και εμείς πρέπει να την εφαρμόζουμε ευρωπαϊκά. Κατά δεύτερον, το μέτρο αυτό δεν είναι ενιαίο και γι’ αυτό αναποτελεσματικό». 

Exit mobile version