Ξεκινούν οι κρίσιμες επαφές της Κυβέρνησης με την Ευρώπη

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς ξεκινά τις διεθνείς επαφές της για την επόμενη μέρα η νέα Κυβέρνηση στην προσπάθεια να πείσει για τα επιχειρήματα της για αλλαγή πολιτικής όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Ο ρόλος του Γερμανού πολιτικού είναι να διαπιστώσει αν μετά τις εθνικές εκλογές κυριαρχεί πλέον το πνεύμα της απαραίτητης συναίνεσης για τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Για τον λόγο αυτό θα συναντηθεί πρώτα στις 2 το μεσημέρι , με τον τέως πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στην συνέχεια στις 2:30 με τον σημερινό επικεφαλή της Κυβέρνησης κ. Αλέξη Τσίπρα και αργότερα το απόγευμα με την ηγεσίες των κομμάτων των ΑΝΕΛ και «το Ποτάμι». Δηλαδή των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου που ήρθαν πρώτα σε ψήφους από τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Στην συζήτηση που θα γίνει και με τους τέσσερεις αρχηγούς θα θελήσει να διαπιστώσει και την θέση της νέας Κυβέρνησης της Αθήνας απέναντι στις υποχρεώσεις της χώρας όπως αυτές περιγράφονται από το μνημόνιο.

Την σκυτάλη θα πάρει αύριο ο πρόεδρος του Eurorgroup κ. Γκερούντ Νταϊσλεμπλούμ ο οποίος θα έρθει στην Αθήνα για να κάνει μια διάγνωση της κατάστασης σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.

Το ταξίδι του θα διαρκέσει μόνο λίγες ώρες και θα έχει ως στόχο να ακούσει τα επιχειρήματα του νέου υπουργού οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη τόσο για το πρόγραμμα γέφυρα που ανέφερε χθες κατά την παραλαβή του ΥΠΟΙΚ.

Επίσης θα θελήσει να ακούσει τις απόψεις της Κυβέρνησης για το θέμα του χρέους.

Από πλευράς του θα μεταφέρει την έκκληση προς την νέα ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει νέα παράταση για το πρόγραμμα.

Ο στόχος του δεν θα είναι να αντιπαρατεθεί αλλά να μεταφέρει στα κέντρα λήψης αποφάσεων μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την θέση της Αθήνας.

Το πρώτο γερό τεστ θα έχει η Κυβέρνηση στην σύνοδο κορυφής στις 12-13 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες εκεί οι ευρωπαίοι ηγέτες αφού έχουν περάσει ένα στάδιο προετοιμασίας θα έχουν μια πρώτη αντιπαράθεση απόψεων με την ελληνική Κυβέρνηση.

Προηγουμένως ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης θα έχει συναντηθεί με του ομολόγους του Γαλλίας κ. Μισέλ Σαπέν της Ιταλίας κ. Κάρλο Παντοάν επιχειρώντας να βρεί συμμάχους στα επιχειρήματα του περί της αναγκαιότητας χαλάρωσης της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη.

Στις 16 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τα επόμενα βήματα της Ευρώπης για την Ελλάδα και της Ελλάδας για την Ευρώπη.

Εκεί θα μάθουμε αν -και πώς – συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές πάνω στο τρέχον πρόγραμμα.

Exit mobile version