Μουσεία: Ελεύθερη είσοδος και εορταστικές εκδηλώσεις – Δείτε αναλυτικά

μουσεία

Ελεύθερη είναι σήμερα η είσοδος σε μουσεία όλων των κατηγοριών αλλά και σε πρωτότυπες  εκδηλώσεις για το κοινό.

Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της εορτής της Διεθνούς Ημέρας  Μουσείων που έχει καθιερωθεί από το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM). Ξεναγήσεις σε μόνιμες ή περιοδικές εκθέσεις, συναυλίες, ποικίλες παραστάσεις (θεατρικές, μουσικές, ποιητικά αναλόγια, Σκιών κ.α.), εκπαιδευτικά προγράμματα, πολυθεματικοί περίπατοι, εκδηλώσεις για άτομα με προβλήματα μνήμης ή αναπηρίας, εργαστήρια για μικρούς ή/και για μεγάλους, προβολές ταινιών και οπτικοακουστικού υλικού, ομιλίες, αφήγηση παραμυθιών, εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και πολλές ακόμα παρουσιάσεις έχουν ενταχθεί στις δράσεις που έχουν ετοιμάσει τα ελληνικά μουσεία με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, η οποία έχει θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής»

Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν  να βρουν το επικαιροποιημένο πρόγραμμα μουσείων εδώ

Επίσης, όπως κάθε χρόνο, το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε ένα τιμώμενο πολιτιστικό φορέα, για φέτος το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, «εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και τη συμβολή του στην προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, Παγκράτι) θα παραμείνει σήμερα ανοιχτό έως τις 21:00 με ελεύθερη είσοδο, έχοντας ετοιμάσει μια σειρά ειδικά διαμορφωμένων δράσεων για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κάνει ηλεκτρονικά προκράτηση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν περαιτέρω εδώ

Είσοδος σε μουσεία: Τι ισχύει για τις υπόλοιπες ημέρες του έτους

Η ιστοσελίδα του υπουργείου  Πολιτισμού και Αθλητισμού www.culture.gov.gr αναφέρει ποιες κατηγορίες πολιτών απαλλάσσονται τις υπόλοιπες ημέρες του έτους  από την καταβολή του εισιτηρίου για την είσοδο τους σε μουσεία και ποιες πληρώνουν μειωμένο.

1.Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου εισόδου οι κάτωθι:

2. Δικαιούνται να αποκτήσουν Δελτίο ελεύθερης εισόδου τριετούς διάρκειας, με δικαίωμα ανανέωσης, το οποίο εκδίδεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. (https://www.culture.gov.gr/el/ministry/SitePages/viewyphresia.aspx?iID=1304) και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών των Δήμων, κατόπιν κατάθεσης απλής αίτησης, δύο φωτογραφιών και των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών, οι κάτωθι:

Για την Ανανέωση του Δελτίου απαιτείται πέραν των κατά περίπτωση ανωτέρω δικαιολογητικών η προσκόμιση του Δελτίου που έχει λήξει.

Για Αντικατάσταση λόγω απώλειας απαιτείται πέραν των κατά περίπτωση ανωτέρω δικαιολογητικών και υπεύθυνη δήλωση για την απώλεια του Δελτίου Ελεύθερης Εισόδου.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους είναι προτιμητέο οι αιτούντες το ως άνω Δελτίο να απευθύνονται στις Υπηρεσίες του τόπου κατοικίας τους.

3Μειωμένες τιμές μεμονωμένων εισιτηρίων

1. Καθορίζεται μειωμένο αντίτιμο για τα μεμονωμένα εισιτήρια, ύψους 50% περίπου του εκάστοτε κανονικού αντιτίμου, το οποίο, κατά το διάστημα από 1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου, δικαιούνται να καταβάλουν οι κάτωθι:

2. Κατά το διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου το μειωμένο αντίτιμο των μεμονωμένων εισιτηρίων ισχύει για όλους τους επισκέπτες.

 

 

 

 

Exit mobile version