Quantcast
NYT: Σχεδόν χρεοκοπημένη η Ελλάδα - enikonomia.gr
share

NYT: Σχεδόν χρεοκοπημένη η Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Είναι παράλογο να προσπαθεί κανείς να σώσει την Ελλάδα, αναφέρεται σε άρθρο στους New York Times, που σκιαγραφεί με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στη χώρα.

«Η Ελλάδα είναι σχεδόν χρεοκοπημένη. Οι περισσότεροι Έλληνες το ξέρουν αυτό. Δεν μπορεί να αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της, ανεξαρτήτως του πόσες συμφωνίες με τους πιστωτές συνάψει» αναφέρεται χαρακτηστικά στο άρθρο.

«Η χώρα κυβερνάται τώρα από ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, του οποίου οι υπουργοί έχουν μηδενική σχεδόν διοικητική εμπειρία.

Παρόλα αυτά, η εν λόγω εμπειρία τους υπερβαίνει την διπλωματική.

Αυτή βρίσκεται χαμηλότερα του μηδενός, και αυτό φαίνεται. Το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει ανθρώπους που θέλουν να… ξαναπολεμήσουν τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο (1946-1949) με την πεποίθηση ότι οι Κομμουνιστές θα θριαμβεύσουν αυτή την φορά

Για την ώρα, επισημαίνεται στο άρθρο, εχθροί του κόμματος είναι οι διεθνείς πιστωτές και ασφαλώς οι Γερμανοί, οι οποίοι θέλουν από τους Έλληνες να παρουσιάσουν ένα σχέδιο για την εξισορρόπηση των βιβλίων τους προτού μοιράσουν περισσότερα χρήματα –περίπου 8 δισ. δολάρια στην πραγματικότητα- στο πλαίσιο ενός τεράστιου προγράμματος διάσωσης.

Το θέμα είναι ωστόσο, πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλεγεί ακριβώς για να πει πως η επιβεβλημένη από τους ξένους λιτότητα, έχει ήδη κάνει αρκετή ζημιά στην Ελλάδα».

Πολλοί Έλληνες περιμένουν τα χειρότερα, τονίζει η εφημερίδα και περιγράφει μία δεινή κατάσταση.

«Οι πλούσιοι ασφαλώς, έχουν ήδη αλλού τα λεφτά τους. Σχεδόν όλοι έχουν κρύψει κάποιες χιλιάδες ευρώ κάπου αλλού- 5.000 ανά άτομο, όπου είναι δυνατό.

Τα καταστήματα ασφαλίζονται για λεηλασίες.

Τα δημόσια νοσοκομεία καταστρώνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την λειτουργία τους όταν εξαντληθούν τα διαθέσιμα.

Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς μόνο τον Απρίλιο, από επιχειρήσεις και άτομα

Η κερδοσκοπία είναι αχαλίνωτη –ελλείψει μιας συμφωνίας για το χρέος- για ένα bank run, την επιβολή capital controls, και την έκδοση IOUs (που θα χάσουν αμέσως το 50% της ονομαστικής τους αξίας, ιδιαίτερα εάν έχουν το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη). Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η οικονομική κατάρρευση, οι ταραχές και νέες εκλογές».

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.