Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Από σήμερα μπορείτε να υποβάλετε το μηχανογραφικό στην πλατφόρμα – Τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε - enikonomia.gr

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Από σήμερα μπορείτε να υποβάλετε το μηχανογραφικό στην πλατφόρμα – Τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε

μηχανογραφικό

Από σήμερα, Τρίτη 8 έως και την Πέμπτη 17 Ιουλίου μπορούν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και  των ΕΠΑΛ των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2025 να υποβάλλουν στην πλατφόρμα  michanografiko.it.minedu.gov.gr  με τη χρήση των προσωπικών κωδικών τους το Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ) και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ).

Ωστόσο, η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου κάθε άλλο παρά τυπική διαδικασία μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα εισαγωγής στη μεταλυκειακή εκπαίδευση ενός υποψηφίου.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στο Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να σταχυολογηθούν τα βασικά βήματα για τη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου από τους υποψήφιους.

Η διευθύντρια του Εργαστηρίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κατερίνα Αργυροπούλου και οι επιστημονικές συνεργάτιδες του Εργαστηρίου, εξειδικευμένες σύμβουλοι σταδιοδρομίας Αναστασία Βρεττού, Ασπασία Καραβία, Πηνελόπη Μπέλκη, Ολυμπία Χαϊδεμενάκη, μοιράστηκαν τις γνώσεις τους, επισημαίνοντας ότι «η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι εξίσου καίριας σημασίας με τους βαθμούς που θα πάρουν στα μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν, ή και περισσότερο».

Βασικές συμβουλές για τη σωστή αξιοποίηση των μορίων

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί του Εργαστηρίου, η διαχείριση των δεδομένων που έχει κάποιος στα χέρια του «αναδεικνύει τους επιτυχημένους». Γιατί, όπως επεσήμαναν, «επιτυχία είναι να αξιοποιήσει κανείς τα όποια μόρια συγκεντρώνει με έναν έξυπνο και αυθεντικό τρόπο, κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές με βάση τόσο τα στοιχεία της προσωπικότητάς του, όσο και τις ανάγκες τις αγοράς εργασίας». Έτσι, οι υποψήφιοι καλό είναι να έχουν κατά νου τα εξής:

Οι περυσινές βάσεις έχουν τον τελευταίο λόγο. Οι υποψήφιοι είναι σημαντικό να επιλέξουν σύμφωνα τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα, αξίες, δεξιότητες και επαγγελματικούς στόχους.

Ενημέρωση και πληροφόρηση. Οι υποψήφιοι καλό είναι να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο μέχρι το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Παιδείας για τη συμπλήρωση και υποβολή του Μηχανογραφικού Δελτίου, φροντίζοντας να ενημερωθούν για το περιεχόμενο σπουδών κάθε τμήματος που μπορεί να τους ενδιαφέρει, για τις επαγγελματικές προοπτικές, τις μεταπτυχιακές δυνατότητες και τις τάσεις της αγοράς εργασίας.

Ιεράρχηση επιλογών. Η λήψη απόφασης απαιτεί επαρκή πληροφόρηση και ενημέρωση, ωστόσο είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται ιεράρχηση των επιλογών με βάση τις επιθυμίες του κάθε υποψηφίου χωρίς να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες (π.χ. βάσεις, κοινωνικός περίγυρος).

Τα έξι βασικά βήματα για τη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Σε πιο χρηστικό επίπεδο, έξι είναι τα βασικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι για να συμπληρώσουν σωστά το Μηχανογραφικό.

Η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά αντικείμενα του μέλλοντος

Σύμφωνα με την ετησία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρoυμ, οι επαγγελματικές τάσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη (TN) και στην επεξεργασία πληροφοριών αναμένεται να δημιουργήσουν 11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα θα εκτοπίσουν 9 εκατομμύρια άλλες — περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογική τάση (World Economic Forum, Future of Jobs Report 2025. www.weforum.org).

Έτσι, η κ. Αργυροπούλου και οι συνεργάτιδές της τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σε ένα περιβάλλον όπου η τεχνολογία αναδιαμορφώνει διαρκώς τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και επηρεάζει τις ίδιες τις δομές της γνώσης, η επιλογή σπουδών χρειάζεται να γίνει με ανοιχτό ορίζοντα, γνώση των εξελίξεων και επίγνωση των δεξιοτήτων που θα είναι απαραίτητες στο μέλλον — όπως η ευελιξία, η επίλυση σύνθετων προβλημάτων, η ψηφιακή παιδεία και η ικανότητα συνεργασίας ανθρώπου και μηχανής».

Ωστόσο, επεσήμαναν ότι «είναι επίσης σημαντικό να κατανοούμε ότι η ΤΝ αγγίζει -ή θα αγγίξει- σχεδόν όλους τους επαγγελματικούς τομείς και άρα, αυτό το οποίο θα πρέπει να σκεφτούν οι μελλοντικοί εργαζόμενοι είναι το πώς θα ενσωματώσουν την ΤΝ και θα την εκμεταλλευτούν ως εργαλείο για την ενίσχυση της επιστήμης ή του αντικειμένου τους, που και πάλι είναι σημαντικό να επιλέξουν με βάση τα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες και τις αξίες τους».

Σχολές και Τμήματα με το «βλέμμα» στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Αν και, όπως επεσήμαναν οι ίδιες η ανταπόκριση μίας σχολής ή ενός τμήματος στις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης «δεν αποτελεί ορόσημο για την επιλογή μιας σχολής για τον υποψήφιο κι ούτε θα πρέπει να επηρεαστεί από αυτές», υπάρχουν σχολές και τμήματα σε κάθε Επιστημονικό Πεδίο, που κατά τις ίδιες, φαίνεται να ανταποκρίνονται καλύτερα σε σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη, την τεχνολογία, τη βιωσιμότητα και τις κοινωνικές αλλαγές.

Ενδεικτικά, ακολουθούν κάποιες από αυτές, ανά Επιστημονικό Πεδίο:

1ο Πεδίο

2ο Πεδίο

3ο Πεδίο

4ο Πεδίο

Το Εργαστήριο Συμβουλευτικής Επιστήμης και Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας του ΕΚΠΑ είναι δίπλα στους υποψήφιους με εξατομικευμένες συνεδρίες επαγγελματικού προσανατολισμού, ειδικά για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, παρέχοντας:

 

 

Exit mobile version