Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα εάν προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα κατέθεσε ο επικεφαλής του ESM σε συνέντευξή του στην Korea Herald.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ελληνικό χρέος δήλωσε ότι η χώρα είναι στη μέση του τρίτου προγράμματος διάσωσης. «Η χώρα ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση που χρειάστηκε να ασχοληθούμε καθώς οι άλλες χώρες χρειάζονταν μόνο ένα πρόγραμμα. Η εφαρμογή διακόπηκε το πρώτο μισό του προηγούμενου έτους όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα».

Μετά τον Αύγουστο, όμως, είπε ο επικεφαλής του ESM είμαστε πάλι σε «καθεστώς συνεργασίας» και «αν η χώρα μείνει δεσμευμένη στη μεταρρυθμιστική ατζέντα είμαι πεπεισμένος ότι θα βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα σε περίπου δυο χρόνια».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος, το οποίο χρηματοδοτεί ο ESM με πολύ χαμηλό επιτόκιο, μεταξύ 0,5% – 1% και αυτό είναι ένα βάρος που αντέχεται αν συγκριθεί με τα επιτόκια αγοράς που είναι υψηλότερα. «Αυτό θα τους δώσει χρόνο να βγουν από τα προβλήματα», συμπλήρωσε.


Exit mobile version