Ροτ: Ελλάδα και Ιταλία δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες το βάρος της προσφυγικής κρίσης

Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι κοινή υποχρέωση όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό υποστήριξε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Ροτ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα και η Ιταλία δεν γίνεται να σηκώσουν μόνες το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

«Αφού η Γερμανία υποδέχθηκε το 2015 και 2016 πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, το ζήτημα της ενσωμάτωσής τους αποτελεί τώρα κεντρικό ζήτημα και στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα. Σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει μία εύκολη λύση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Απαιτείται, λοιπόν, μία λειτουργική και αλληλέγγυα κατανομή βαρών κατά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλη την ΕΕ, χωρίς εξαιρέσεις», εξήγησε ο κ. Ροτ και προσέθεσε:

«Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν μπορούν να επωμιστούν και να φέρουν εις πέρας μόνες αυτή τη δύσκολη αποστολή, μόνο με τη βοήθεια λίγων αλληλέγγυων κρατών-μελών, όπως η Σουηδία και η Γερμανία. Χαιρετίζω, επομένως, την πλέον πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία διευκρινίζει ότι αυτό αποτελεί κοινή υποχρέωση όλων των κρατών-μελών. Χρειάζεται, όμως, επίσης να βελτιωθούν αισθητά οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων αυτών στις πατρίδες τους, ώστε να μην είναι πλέον αναγκασμένοι να διακινδυνεύουν τη ζωή τους κατά τη διάσχιση της Μεσογείου. Και η Ευρώπη χρειάζεται από την πλευρά της μία κοινή και αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων. Για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων, θα πρέπει να συνεργαστούμε στενά. Σε αυτή τη διαδικασία στεκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων εταίρων μας».

Ερωτηθείς για το εάν η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει το «όνειρο» της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών απάντησε: «αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από την Τουρκία. Ο Πρόεδρος, κ. Ερντογάν, έχει λάβει επί της ουσίας εδώ και καιρό αποστάσεις από τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκεται μίλια μακριά από την ΕΕ. Ο δρόμος που ακολουθεί ο Τούρκος Πρόεδρος οδηγεί απευθείας στην απομόνωση. Κι αυτό δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον των εκατομμυρίων Τούρκων, που συνεχίζουν να στρέφουν με ελπίδα το βλέμμα τους προς την Ευρώπη. Χωρίς την επιστροφή σε αρχές που συμβαδίζουν με το κράτος δικαίου, χωρίς πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης και δημοκρατικές αξίες, δεν θα υπάρξει προσέγγιση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».


Exit mobile version