Quantcast
S&P: Δεν συνιστά default η μη πληρωμή του ΔΝΤ - enikonomia.gr
share

S&P: Δεν συνιστά default η μη πληρωμή του ΔΝΤ

δημοσιεύτηκε:

Δεν συνιστά default για την Standard & Poor’s εάν η Ελλάδα αθετήσει μια πληρωμή της προς το ΔΝΤ ή προς άλλο επίσημο πιστωτή, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του οίκου αξιολόγησης.

«Με την αυστηρή έννοια έχουμε ήδη αθετήσει μια πληρωμή στο ΔΝΤ την περασμένη Παρασκευή», δήλωσε ο Moritz Kraemer σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Αυτό δεν αποτελεί default event για την S&P».

Καθώς η κατάσταση ρευστότητας της Ελλάδας επιδεινώνεται, ο Kraemer τονίζει πως ίσως να είναι θέμα χρόνου προτού η Ελλάδα δεν κατορθώσει να αποπληρώσει τους ομολογιούχους ή τις τράπεζες.

Πρόκειται για «άλλο ένα σημάδι, άλλη μία ένδειξη ότι η κατάσταση ρευστότητας γίνεται ολοένα και πιο ανυπόφορη», δήλωσε ο Kraemer. «Με τις τρέχουσες τάσεις, ίσως απλώς να είναι ζήτημα χρονου πότε θα σημειωθεί ένα default».

Πρόσθεσε ακόμη ότι το πραγματικό deadline θα είναι ο Ιούλιος, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ορισμένα από τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. «Εάν δεν πληρώσουν αυτό το ποσό, η εκτίμησή μου είναι πως θα καταστεί αδύνατο για την ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει την έκτακτη ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα», δήλωσε.

Η Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας χθες μετά από την απόφαση της χώρας να μην πληρώσει το ΔΝΤ, δηλώνοντας πως αυτό αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην καταβολή των συντάξεων και σε άλλες εγχώριες δαπάνες σε σχέση με τις προγραμματισμένες υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του χρέους. Ο Kraemer δήλωσε πως το φορτίο χρέους ίσως να είναι “πάρα πολύ” για την χώρα χωρίς μια βιώσιμη ανάπτυξη.

«Δεν έχει μείνει τίποτα για να καταβληθούν οι δόσεις για το χρέος που επίκεινται, και πιθανώς δεν υπάρχουν πολλά για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν υπάρχει άλλο να ξύσουν στο βαρέλι», τόνισε ο Kraemer.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.