SZ: Έπαινος για την Ελλάδα

«Έπαινος για την Ελλάδα» τιτλοφορεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου δημοσίευμα με το οποίο επιχειρεί μια αποτίμηση των αποφάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Όπως επισημαίνεται, «το Eurogroup αναγνωρίζει τις προσπάθειες που κατέβαλε η Αθήνα και διαθέτει κι άλλα δισεκατομμύρια». Η εφημερίδα του Μονάχου θίγει επίσης το χάσμα απόψεων μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι επικράτησε τελικά η γραμμή Σόιμπλε.

Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι το πραγματικά επίμαχο ερώτημα της βραδιάς του Eurogroup ήταν «πώς θα κατορθώσουν οι Ευρωπαίοι να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα; Αυτό είναι για τον Σόιμπλε μια απαραίτητη προϋπόθεση για συμφωνία.

Σε αντίθεση με προηγούμενες συνεδριάσεις για την Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κάνει σαφείς δηλώσεις αυτή τη νύχτα: θέλει συμφωνία. Το πρόβλημα είναι μόνο ότι το ΔΝΤ επέμενε μέχρι πρότινος για μαζική ελάφρυνση χρέους – και μάλιστα αμέσως. Ωστόσο, δεν βγήκε τίποτα.

Ο Σόιμπλε επικράτησε. Εκτεταμένα μέτρα ελάφρυνσης χρέους πρόκειται να αποφασιστούν μετά το 2018, εφόσον κριθεί τότε ότι είναι απαραίτητες.

Με αυτόν τον τρόπο ο Σόιμπλε μπορεί να αποφύγει μια συζήτηση που σε διαφορετική περίπτωση μάλλον θα συνδιαμόρφωνε τον προεκλογικό αγώνα ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017».


Exit mobile version