Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Ερντογάν: Ανοικτό το ενδεχόμενο μετάβασής τους στη Γενεύη

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν νωρίτερα, το απόγευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Το ενδεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας είχαν αφήσει από χθες ανοιχτό πηγές της ελληνικής κυβέρνησης. Στη συνομιλία τους που διήρκησε περίπου μία ώρα, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για τη σημασία που έχει η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να παραμείνουν σταθερά σε επαφή ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης. Μάλιστα άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη εφόσον διαφανεί κάποια λύση. Σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον Τούρκο Πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Διατύπωσε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις Ευρωτουρκικές σχέσεις.

Από τα παραπάνω προκύπτει πρώτον, ότι δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μετάβασης στη Γενεύη του Τούρκου Προέδρου, όπως είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν κάποιες πλευρές, και δεύτερον, ότι το θέμα τα τελευταία 24ωρα έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική, και άρα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε εξέλιξη.


























Exit mobile version