Quantcast
Αυτοκινητοβιομηχανίες: Ζημιά πάνω από 8 δισ. ευρώ μπορεί να προκαλέσει το Brexit - enikonomia.gr
share

Αυτοκινητοβιομηχανίες: Ζημιά πάνω από 8 δισ. ευρώ μπορεί να προκαλέσει το Brexit

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Κ. Ανδρή
[email protected]

Σοκ και δέος έχει προκαλέσει στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος κάποιες εταιρείες απηύθυναν έκκληση προς όλους για διατήρηση του ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως κάθε χρόνο κατασκευάζονται πάνω από 1,6 εκατ. οχήματα στα εργοστάσια παραγωγής της Βρετανίας τα οποία καλύπτουν βέβαια ένα μέρος της αγοράς αλλά το 60% εξάγεται σε άλλα κράτη-μέλη.

Οι εταιρείες που διατηρούν εργοστάσια παραγωγής στην Βρετανία είναι η BMW-Mini, Rolls-Royce, Bentley, General Motors, Aston Martin, Jaguar, Land Rover, Nissan, Toyota και Honda και σύμφωνα με τους αναλυτές το Brexit μπορεί να προκαλέσει ζημιά πάνω από 8 δισ. ευρώ στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Μάλιστα η BMW-Mini και Rolls – Royce προειδοποιούν για μια περίοδο αβεβαιότητας χωρίς ωστόσο να κάνουν λόγο για άμεσες αλλαγές στην παραγωγή αυτοκινήτων.

Η Vauxhall, ευρωπαϊκός βραχίονας της General Motors, αλλά και η Aston Martin τόνισαν πως πρέπει να διατηρηθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων.

Ωστόσο σε περίπτωση που δεν διατηρηθεί η ελεύθερη διακίνηση των αυτοκινήτων μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας τότε θα επιβάλλεται επιπλέον εισαγωγικός δασμός 10% στα κράτη-μέλη που προορίζονται τα οχήματα η οποία θα προκαλέσει σημαντική αύξηση στις τιμές διάθεσής τους.

Η Toyota παρήγαγε περίπου 190.000 αυτοκίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι. Από αυτά, το 75% οδηγήθηκαν σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Μόνο το 10% διατέθηκαν στη Βρετανία.

Η Nissan, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου κατασκευάζει 475.000 αυτοκίνητα το χρόνο στη χώρα, τα περισσότερα από αυτά που προορίζονται για εξαγωγή εντός της ΕΕ.

Η Βρετανία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά της Γερμανίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες σύμφωνα με στοιχεία των Γερμανών κατασκευαστών αυτοκινήτων.

Το ήμισυ των ετήσιων πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου 2,6 εκατ. έχουν κατασκευαστεί από γερμανικές εταιρείες.

Περίπου το 57% των 1.600.000 αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στη Βρετανία το 2015 εξήχθησαν σε χώρες της ΕΕ και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει 100 μονάδες παραγωγής στη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.