Quantcast
Σε αναζήτηση λύσεων για την ανάπτυξη της κλωστοϋφαντουργίας και του μεταξιού - enikonomia.gr
share

Σε αναζήτηση λύσεων για την ανάπτυξη της κλωστοϋφαντουργίας και του μεταξιού

δημοσιεύτηκε:

Κλαδικές μελέτες για την αναζωογόνηση και ανάπτυξη δύο παραδοσιακών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, της κλωστοϋφαντουργίας και του μεταξιού, ετοιμάζει η γενική γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας σε συνεργασία με τους φορείς του κλάδου και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Στρατής Ζαφείρης, στόχος είναι η αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας με την ανάπτυξη όχι μόνο της παραγωγής πρώτης ύλης αλλά και της μεταποίησης, του σχεδίου και της μόδας που πολλαπλασιάζουν το όφελος για την οικονομία.

Ειδικότερα:

-Για το βαμβάκι η κατεύθυνση είναι η αξιοποίηση του ποιοτικού πλεονεκτήματος των ελληνικών ποικιλιών που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί και στο να επανέλθουν στην Ελλάδα παραγωγικές μονάδες που τα προηγούμενα χρόνια “μετακόμισαν” σε γειτονικές χώρες με τη διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος που θα επιτρέψει την ανάκαμψη του κλάδου και την καθετοποίηση της παραγωγής, από την πρώτη ύλη μέχρι το ένδυμα.

-Για το μετάξι, προϊόν για το οποίο υπήρχε παλαιότερα σημαντική ελληνική παραγωγή σε Σουφλί, Καλαμάτα κ.α., έχει υπολογιστεί ότι αν η παραγωγή επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν κατά την εποχή της ακμής, με τις σημερινές τιμές του προϊόντος το όφελος για την ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Το μέγεθος θα είναι πολλαπλάσιο αν, εκτός από την πρώτη ύλη, αναπτυχθεί και η βιομηχανία της μόδας, κατεύθυνση προς την οποία γίνονται συζητήσεις και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις περιοχές αυτές όπως επισημαίνει ο κ. Ζαφείρης εξακολουθούν να παράγονται κουκούλια (καθώς η δραστηριότητα είναι επιδοτούμενη), τα οποία όμως… καταλήγουν στη χωματερή καθώς δεν υπάρχει το επόμενο στάδιο της επεξεργασίας και μεταποίησης.

Τις επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσει η ανάθεση των μελετών ώστε να καταγραφούν τα εμπόδια, οι προκλήσεις και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο κλάδων.

Η πρώτη κλαδική μελέτη του υπουργείου Οικονομίας, για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα και έχει μπει σε τροχιά εφαρμογής. Όπως υπογράμμισε η υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για τη βιομηχανία Θεοδώρα Τζάκρη «μέλημα του Υπουργείου και της Κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, όχι με την στενή έννοια της δημιουργίας περιβάλλοντος προστασίας στην εγχώρια παραγωγή, αλλά με την ευρεία έννοια, δηλαδή τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης στην υφιστάμενη δραστηριότητα αλλά και συνθηκών δημιουργίας νέου φιλόξενου περιβάλλοντος για μελλοντικές επενδύσεις της βιομηχανίας ώστε η εγχώρια παραγωγή να ενδυναμωθεί από ξένες επενδύσεις».

Στόχος του Σχεδίου Δράσης, όπως είπε η υφυπουργός, είναι η αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και η ανάδειξη των προοπτικών που διανοίγονται για τον κλάδο μέσω μιας σειράς δράσεων που πρέπει να αναληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων του κλάδου, προκειμένου να υποστηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.